DovoFranki Construct, onderdeel van de Mechelse Willemen Groep, gaat samen met een Zweedse gespecialiseerde firma een nieuwe ontmantelingsinstallatie bouwen voor Dovo. De nieuwe installatie vervangt de vorige die vernietigd werd bij een ontploffing in 2012.

De Belgische ontmijningsdienst Dovo had op zijn basis in de West-Vlaamse gemeente Langemark-Poelkapelle een installatie om achtergebleven oorlogsmunitie te ontmantelen die behalve springstof ook andere giftige componenten bevat, zoals bijvoorbeeld fosgeengas. Die installatie ging in augustus 2012 stuk toen er een gasbom in ontplofte. De munitie kan sindsdien niet meer worden vernietigd en stapelt zich op, in afwachting van een nieuwe installatie.

Eind 2014 maakte Defensie bekend dat het de opdracht voor de verwerving van een installatie voor de vernietiging van toxische projectielen had gegund aan het Zweedse Dynasafe Demil Systems AB. Dit is een wereldspeler op het vlak van het opruimen en beheren van niet-ontplofte munitie en andere gevaarlijke stoffen. Dynasafe doet nu een beroep op Franki Construct voor het design, de engineering en de bouw van het gebouw waarin de ontmantelingsinstallatie moet worden ondergebracht. In de nieuwe installatie zullen het gifgas en het metaal van de projectielen samen worden vernietigd. In de vroegere installatie gebeurde dat gescheiden.

De kostprijs van de nieuwe installatie bedraagt 12 miljoen euro. De werken starten in januari 2016.