KESSEL – Bij broodjes- en lunchzaak Fraîche in Kessel kan je deze week uitzonderlijk betalen met oude Belgische franken. De uitbaters hopen zo extra klanten te lokken.

Zaakvoerder Maxim Dames, die Fraîche al zeven jaar openhoudt, liep al langer met het idee rond. “We hadden in de krant gelezen over een dagbladhandel waar ze nog Belgisch geld aanvaarden en merkten dat veel klanten dat appreciëren. Daarom proberen we het nu ook eens, met een tijdelijke actie van een week.”

In de broodjeswinkel zal de officiële wisselkoers worden gehanteerd: 1 euro staat voor 40,3399 Belgische franken. Klanten kunnen hun brood, patisserie, belegde broodjes en maaltijd betalen met briefjes van 100, 200, 500, 1.000, 5.000 en 10.000 frank. Munten en briefjes van 20 en 50 frank worden niet aanvaard, omdat je die niet meer kan omwisselen bij de Nationale Bank.

Enthousiast

De actie werd reeds aangekondigd, en de klanten van Maxim reageren enthousiast. “Veel mensen hebben soms jaren na de invoering van de euro in 2002 nog een paar bankbiljetten teruggevonden. Ze vinden het meestal niet de moeite om voor die paar briefjes naar Brussel te rijden om ze om te wisselen voor euro’s. Maar als ze er in de buurt een broodje mee kunnen kopen, vinden ze het wel interessant. Wij moeten na deze week maar één keer naar de Nationale Bank rijden om alles om te wisselen.”

Wie betaalt met een briefje Belgische franken, moet het hele bedrag opgebruiken. Er wordt geen wisselgeld in euro’s gegeven. De actie loopt van 5 tot 11 februari.