Food outlet webshop is rendabel

foodoutletIn november vorig jaar startte Davy Tops uit Booischot als eerste in België met een food outlet webshop. De shop biedt voedingsproducten aan die om een of andere reden niet meer in de supermarkt kunnen worden verkocht, bijvoorbeeld omdat de vervaldatum nadert of omdat de verpakking licht werd beschadigd. Na een testperiode weet de startende ondernemer nu dat hij er wellicht een rendabele zaak van kan maken.

Tops kwam op het idee toen hij een televisiereportage zag over voedselverspilling. In Nederland, Frankrijk en Duitsland bestonden al dergelijke initiatieven, maar in België was Tops de eerste. Gemiddeld bestaat zijn aanbod uit een 150-tal producten. “Ze zijn afkomstig van fabrikanten, importeurs, transporteurs en distributeurs. Alhoewel de goederen niet meer worden verkocht in de gewone supermarkt, zijn ze nog perfect geschikt voor consumptie.” Het gaat dan bijvoorbeeld om productieoverschotten, een fout op de verpakking, einde-seizoensproducten (Sinterklaas, Pasen), voeding waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum nadert enz. De prijs in de webshop ligt 30 tot 70% lager dan de normale verkoopprijs in de winkel.

Initiatiefnemer Davy Tops is opgeleid als boekhouder en werkte als financial controller. Hij nam tijdskrediet op om deze zaak uit de grond te stampen. “Het ziet er meer en meer rooskleurig uit om er een inkomen uit te genereren”, zegt hij negen maanden later. “Al zal ik er niet rijk van worden”, voegt hij er onmiddellijk aan toe. “Ik werk samen met sociale kruideniers over heel België. Eind augustus open ik een vast verkooppunt bij De Cirkel in Herentals en er lopen nog meer gelijkaardige contacten.” Verder verlopen de verkopen via de webshop.Producten die via deze weg worden besteld, kunnen (bij voorkeur) worden afgehaald ofwel worden ze geleverd (gratis in een straal van 10 km).

“De klanten zijn heel divers”, zegt de ondernemer. “Het gaat van mensen die zich ook storen aan voedselverspilling tot mensen die het niet zo breed hebben. Geografisch bekeken gaat het ver. Ik kreeg vanmorgen nog bestellingen binnen uit Rotterdam en Zwolle in Nederland.”

Tops laat ook nog weten dat potentiële leveranciers zich altijd mogen melden.

Meer startende ondernemingen uit de regio vindt u hier.