Loma Air verhuisde al begin dit jaar naar zijn nieuwe gebouw aan de Knotwilgenweg in Heist-op-den-Berg, maar wachtte tot afgelopen weekend met de officiële opening.  Honderden gasten uit binnen- en buitenland woonden de feestelijkheden bij. De onderneming onderhoudt en herstelt vliegtuigmotoren.

De vroegere vestiging van Loma Air aan de Herentalsesteenweg barstte uit haar voegen en lag bovendien zonevreemd. “We hebben lang gezocht naar een geschikt perceel om een nieuwbouw te zetten, en uiteindelijk konden we bouwen op een perceel in de Knotwilgenweg”, vertelt zaakvoerster An Swiggers. De nieuwbouw is dubbel zo groot als de vroegere vestiging.

Enige in België

Loma Air legt zich toe op een bijzondere business: het onderhouden en herstellen van vliegtuigmotoren. Het bedrijf is daarmee uniek in België. “Het gaat niet om de grote jetmotoren maar andere tot 450 pk, dus van sportvliegtuigen zoals de Piper en de Cessna, en die van helikopters. Een motor heeft een aantal vlieguren en als die op zijn, moet de motor helemaal uiteen worden gehaald en nagekeken. Elk onderdeel wordt gedemonteerd en gereinigd”, aldus nog An Swiggers.

Het bedrijf heeft onder meer een contract met het Belgische leger voor alle opleidingsvliegtuigen. Verder krijgt het klanten uit heel Europa maar ook van verder over de vloer. Vooraleer die hun gereviseerde motor opnieuw ontvangen, is die de testbank gepasseerd waar het toerental, de trekkracht, de temperatuur van de cilinders, de brandstofdruk enz. worden gemeten.

De overheid legt het bedrijf strenge eisen op, waarmee het ook rekening moest houden bij de nieuwbouw. “Bepaalde zones zijn enkel toegankelijk met een specifieke badge. We hebben over dit gebouw en alle details geen twee maar tien keer moeten nadenken.”

Loma Air is een familiebedrijf dat in 1979 werd opgericht door Louis Swiggers, de vader van An. Er werken achttien mensen, waarvan vijf uit de familie.