Meer dan 50 bedrijfsleiders van familiebedrijven zijn al ingeschreven voor de tweede editie van de Family Business Happening op 16 februari. Voka – Kamers van Koophandel Mechelen, Kempen en Antwerpen-Waasland zetten tijdens het evenement leiderschap en het overdragen daarvan centraal. “Uit gesprekken met tal van familiebedrijven weten we dat dit thema bij hen sterk leeft”, zegt Stefan Van Ouytsel, senior projectadviseur bij Voka – Kamer van Koophandel Mechelen. “Want elke nieuwe generatie hanteert een eigen stijl, waardoor het voor de verschillende generaties, de familie én de medewerkers soms moeilijk is om de overgang van de ene generatie naar de andere optimaal te verteren.”

Bijna 80 procent van de ondernemingen in Vlaanderen zijn familiebedrijven. Samen staan die borg voor 55 procent van de werkgelegenheid en halen ze gemiddeld 4,5 procent meer rendabiliteit dan niet-familiale ondernemingen. Liefst twee derde van de familiale aandeelhouders hoopt op een voortdurend familiaal eigenaarschap, maar slechts 13 procent van de Vlaamse familiebedrijven bereikt de derde generatie.

Tijdens de Family Business Happening volgt na een bedrijfsbezoek bij het familiebedrijf Drukkerij Bulckens een inhoudelijk programma bij Link21, het seminariecentrum van de familie Van Eyck die ook de loges van KV Mechelen uitbaat. In een driedelig seminarie wordt het leiderschap in familiebedrijven onder de loep genomen. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds inschrijven voor het evenement op donderdag 16 februari.

Ook nadien blijft de Mechelse Kamer op familiebedrijven focussen. Het lerend netwerk Familio, dat op 13 maart van start gaat, is bedoeld voor eigenaars van familiebedrijven die overwegen om het bedrijf binnen de vijf jaar definitief aan de volgende generatie over te dragen.