Families Verhaeren en Deckx enige aandeelhouders Viabuild

viabuildViabuild en Gimv hebben aangekondigd dat het 30%-belang van Gimv in Viabuild in een 50/50-verhouding werd verkocht aan mede-aandeelhouders familie Verhaeren en familie Deckx.

Deze exit resulteerde voor Gimv in een netto meerwaarde van 2,3 miljoen euro ten opzichte van het laatst gepubliceerde eigen vermogen per 30 september 2014. Gimv en Viabuild kijken tevreden terug op deze investering en samenwerking.

Investeringsmaatschappij Gimv stapte in 2008 in het bedrijf toen het een belang verwierf in wegenbouwer Verhaeren. Die firma had toen een omzet van circa 40 miljoen euro en 125 werknemers. Mede onder impuls van Gimv werd resoluut gekozen voor een professionalisering van de organisatie en een duidelijke groeistrategie, zowel organisch als via een intensief buy- & buildtraject.

In december 2011 was er een fusie van Kembo Groep en Groep Verhaeren en sinds januari 2013 opereren de wegenbouw- en rioleringsfirma’s van de groep onder de naam Viabuild. De hoofdzetel van Viabuild bevindt zich in Mechelen voor de vennootschappen Kembo, Verhaeren & Co, Carpentier, Brussels Concrete en RioTec. De groep deed de voorbije zeven jaar niet minder dan negen acquisities, waarvan de overname van grond- en afbraakwerkenspecialist Jan Stallaert in 2010 de bekendste was.

De fusie en de acquisities zorgden voor een geografische uitbreiding van de groep en voor een verbreding van de activiteiten. Viabuild groeide uit tot een geïntegreerd aannemingsbedrijf met specialisaties in rioleringswerken & rioolrenovatie, asfaltwerken, burgerlijke bouwkunde, grond- en afbraakwerken, asbestverwijdering, wegenbouw, bodemsanering en passieve vuurbescherming. Vandaag behoort de groep tot de Belgische Top 3 voor wegen-, riolerings- en afbraakwerken. Ze heeft een omzet van ruim 150 miljoen euro en stelt 750 medewerkers te werk in België.

Na de verkoop van het Gimv-belang worden de families Verhaeren en Deckx samen in een 50/50-verhouding de enige aandeelhouders van het bedrijf. De huidige CEO Carl Van den Eynde blijft het bedrijf leiden.

Carl Van den Eynde, CEO Viabuild: “De afgelopen zeven jaar heeft de Viabuild-groep een belangrijk groeitraject afgelegd en kende ze een belangrijke transformatie van een vrij lokale Brusselse wegenbouwer tot een brede geïntegreerde Belgische groep. Gimv was in die periode de katalysator en het klankbord bij uitstek om deze groei in goede banen te leiden. Vandaag gaat het verhaal van Viabuild een nieuwe fase in, waarbij we willen uitgroeien tot het beste infrastructuurbedrijf van België en daarbuiten. Terwijl de publieke sector onze kernmarkt blijft, werkt Viabuild meer en meer voor de private sector. We zijn ons ervan bewust dat in deze markt andere accenten worden gelegd. Dit vergt van ons een aanpassing, maar de complementariteit van de verschillende markten en sectoren zal ons tot een beter bedrijf maken. We zijn verheugd dat we dit nieuwe traject kunnen starten met de ondersteuning van de families Verhaeren en Deckx. Zij kennen niet alleen alle dimensies van het bedrijf zeer goed, maar ze zijn als families ook diep geworteld in de sectoren waarin we actief zijn. Samen willen we zo verder bouwen aan de beste en grootste onafhankelijke Belgische speler in wegen-en afbraakwerken.”