De producent en installateur van ramen en deuren in aluminium en pvc Isobois uit Heist-op-den-Berg is dinsdag failliet verklaard. Tegelijk kondigt zaakvoerder Filip Vertommen een doorstart aan via Isobois Projects. Slechts de helft van de 28 medewerkers blijft in dienst. Het bedrijf stopt met de eigen productie van ramen en deuren en legt zich uitsluitend toe op de verkoop en plaatsing. De onderneming werkte al enkele maanden onder de WCO-procedure en was beschermd tegen schuldeisers.

“Het herstructureringsplan houdt in dat we stoppen met zelf produceren. We sloten een commercieel akkoord met WIB (Window Business), de grootste Luxemburgse ramen- en deurenproducent en marktleider in Luxemburg en Wallonië. Zij gaan voor ons produceren”, legt zaakvoerder Filip Vertommen uit.

De zaakvoerder meldt een zeer sterke concurrentie in de sector, ook vanuit het buitenland. “Er is veel import uit Oost-Europa. Bovendien treedt er een schaalvergroting op in de sector, waarbij de kleintjes er enkele jaren geleden al tussenuit gingen. Nu is het de beurt aan de middelgrote producenten zodat er straks alleen nog maar grote bedrijven overblijven.”

Met het nieuwe bedrijf en de 14 resterende medewerkers wordt vooral gemikt op de particuliere markt. “En dan in het bijzonder de renovaties”, zegt Vertommen. De showroom in Heist-op-den-Berg blijft open, maar de productie-installaties worden ontmanteld. De medewerkers die overstappen naar de nieuwe firma, zijn verkopers en plaatsers.

“Isobois Projects heeft het volledige handelsfonds en de orderportefeuille overgenomen van Isobois. Voor de klanten die bestellingen plaatsten, verandert er niets”, aldus nog Filip Vertommen. “We zien de toekomst en de samenwerking met een bijzonder sterke partner als WIB positief tegemoet.”