De 34-jarige Evi Van Camp uit Koningshooikt (rechts op de foto) eindigde op de tweede plaats bij de verkiezing van Schoonste Boerin van Vlaanderen. Op Agriflanders in Gent werd ze uitgeroepen tot eerste ereboerin. Van Camp is deeltijds regioconsulent bij Boerenbond in de provincie Antwerpen en runt samen met haar man Matthias Vercammen en diens broer het land- en tuinbouwbedrijf Gebroeders Vercammen. De overwinning ging naar de 35-jarige zeugenhoudster Mieke Verniest uit het Oost-Vlaamse Zwalm. Zij is de komende twee jaar de nieuwe ambassadrice van de Vlaamse land- en tuinbouw en kreeg het lint uit handen van Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege.

In totaal streden negen boerinnen tussen 20 en 39 jaar voor de titel Schoonste Boerin van Vlaanderen 2017-2018. Evi van Camp uit Koningshooikt en Emelie Laeremans uit Herselt werden respectievelijk eerste en tweede ereboerin. Zij moesten de overwinning laten aan Mieke Verniest, die de overwinning opdroeg aan haar collega’s-varkenshouders, die de laatste jaren zwarte sneeuw zagen. De 20-jarige en jongste kandidate Laurien Bogaert uit Schoonaarde kaapte met 5000 stemmen op de sociale media de publieksprijs weg.

Karen Verplancke, de uittredende Schoonste Boerin uit Lochristi, loodste de ruim 500 aanwezigen doorheen een wervelende show met afwisselende defilés, optredens en vraagrondes. Een vakjury van tien landbouwjournalisten, vijf mannen en vijf vrouwen, hield rekening met een hele resem criteria: spontaniteit, uitstraling, mondigheid, assertiviteit, gezond boerinnenverstand, enzovoort. Tot slot telden ook de punten van de praktische proeven mee. Die bestonden uit de test op de dag van de bekendmaking en het omtoveren van zorginstelling Ter Heide in Borgloon tot een heuse boerderij met hoeveproducten en levende dieren.