eternitEternit vierde op 30 augustus zijn 110-jarig bestaan met een Familiedag op de productiesite van Kapelle-op-den-Bos. Medewerkers, vroegere collega’s, familie en buren werden uitgenodigd om tal van activiteiten bij te wonen in en rond de fabriek. Er werd tevens een kunstwerk onthuld aan het kanaal. Het kunstwerk is volledig vervaardigd uit Eternit-materialen. Het moet een rustpunt vormen voor wandelaars, fietsers en schippers.

De laatste jaren is bij Eternit niet alleen geïnvesteerd in nieuwe producten en productietechnieken, maar er is ook uitgebreid ingezet op de verbetering van de veiligheid, zowel het op vlak van het gebruik van machines als van veiligheid voor de werknemers.

Eternit kwam op het einde van vorige eeuw op een minder positieve manier in het nieuws omdat (voormalige) werknemers ziek werden door de asbestvezels die het bedrijf vroeger verwerkte in asbestcement. Asbest werd gebruikt vanwege zijn isolerende, hittebestendige en materiaalversterkende eigenschappen.

“Eternit was één van de vele ondernemingen die ooit asbest hebben verwerkt, met name in de productie van asbestcement”, zegt het bedrijf daarover op zijn website. “Als gevolg van voortschrijdende wetenschappelijke inzichten werd in de loop van de vorige eeuw duidelijk dat asbestvezels bij inademing schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Om die reden werd het gebruik van asbest in België strikter en strikter gereglementeerd en uiteindelijk in 1998 verboden. Eternit is na een overgangsperiode in 1997 gestopt met de productie van asbestcement-bouwmaterialen in België.”

Ondanks het feit dat het gebruik van asbest in België en Europa inmiddels al geruime tijd verboden is, zijn er nog steeds mensen die negatieve gevolgen ondervinden van blootstelling aan asbest. “Ook Eternit betreurt zeer dat, mede gezien de lange latentietijd (de tijd tussen de eerste blootstelling aan asbest en de diagnose) van gemiddeld bijna 45 jaar helaas nu nog mensen, waaronder voornamelijk (voormalige) werknemers, een mesothelioom ontwikkelen.”

Het thema van de Familiedag van het bedrijf, Veilig samenwerken, lag voor de hand. Tijdens een uitgebreide wandeling in en rond de fabriek kwamen deelnemers meer te weten over hoe veiligheid bij Eternit dagelijks in de praktijk wordt gebracht. Om de samenwerking tussen Eternit en de werknemers extra in de verf te zetten, konden deelnemers ook meebouwen aan een Eternit-logo van LEGO-blokjes. Ook de showroom en het opleidingscentrum van Eternit konden worden bezocht.

Deze Familiedag was een goede aanleiding voor Eternit om zijn medewerkers te bedanken voor hun jarenlange inzet. “Het is dankzij hen dat we dit bedrijf hebben kunnen uitbouwen tot de toonaangevende producent van bouwmaterialen die we nu zijn. Eternit geniet van een heel goede reputatie wereldwijd waar we allen heel fier op mogen zijn”, zei Patrick Balemans, Gedelegeerd Bestuurder van Eternit.

Eternit is een toonaangevend producent van oplossingen voor dak en gevel voor residentiële, industriële en agrarische bouwprojecten. Eternit NV behoort tot de groep Etex, een Belgische industriële groep die gespecialiseerd is in bouwmaterialen en die internationaal actief is. De bedrijven van Etex vormen een wereldwijde organisatie met meer dan 17.500 medewerkers en zijn actief in 45 landen verspreid over de hele wereld.