Enthousiasme troef op opleidingsdag Willemen Groep

Samenwerken tijdens de dakgotenrace.

Samenwerken tijdens de dakgotenrace.

200 bouwvakkers van Willemen, Cosimco, Franki Construct en Tools kwamen samen in recreatiecentrum De Schorre in Boom voor de jaarlijkse opleidingsdag. Na een toespraak van Johan en Tom Willemen over het belang van veilig werken en een boeiende uiteenzetting over Insights Discovery stonden er tal van teambuildingactiviteiten op het programma.

Bij de activiteiten lag de focus op samenwerken. Peter Van Oevelen, hoofd van de interne preventiedienst: “Minstens zo belangrijk als een hoog veiligheidsniveau op technisch en organisatorisch vlak is het gedrag en de motivatie van de werknemers. Daarom hebben we er voor gekozen om de dag te beginnen met een presentatie over Insights Discovery door Yann Van den Brande.”

Insights Discovery is gebaseerd op het werk van de Zwitserse psychoanalyticus Jung, dat gebruik maakt van een kleurentaal om zelfinzicht, effectieve interacties, communicatie en organisatieontwikkeling te bevorderen. “Je krijgt dus meer inzicht in jezelf en in anderen, waardoor je beter kunt communiceren en dus ook op een veiligere manier kunt werken”, legt Van Oevelen uit. Om de theorie om te zetten in de praktijk, werden de bouwvakkers onderverdeeld in drie groepen die de hele dag moesten samenwerken tijdens verschillende activiteiten.

Enkele van die activiteiten werden gebundeld onder de noemer Willemen Construction Games. Daarbij was onder meer een dakgotenrace waarbij twee teams moesten proberen om zo snel mogelijk water van de ene naar de andere kant te brengen. Er was ook de promillebril, die het effect van alcohol toont op je zicht en motoriek. Het correct gebruik van hijsmiddelen, persoonlijke valbescherming en veiligheidsharnas kwam tijdens deze games eveneens aan bod. “Allemaal oefeningen waar samenwerking en vertrouwen een grote rol spelen. Enkele observators volgden alles van nabij op en gaven onze bouwvakkers duiding bij het gedrag dat ze vertoonden”, vertelt preventieadviseur Franky Van den Berghe.

Enthousiasme tijdens de Taiko.

Enthousiasme tijdens de Taiko.

De opleidingsdag werd afgesloten met een Taiko, een Japanse vorm van drummen waarbij het samenspel van de groep individuele tekortkomingen ruimschoots compenseert. “Ook in deze slotactiviteit met alle 200 bouwvakkers samen zat dus een duidelijke boodschap. Want het succes van een Taiko zit hem in toewijding, rekening houden met elkaar, vertrouwen en enthousiasme. Dezelfde ingrediënten die nodig zijn om resultaten te boeken op de werf”, aldus nog Peter Van Oevelen.

Willemen Groep organiseerde deze opleidingsdag samen met de Confederatie Bouw Antwerpen in het kader van de winteropleidingen. Het Lierse evenementenbureau BrandEvent zorgde voor een vlot verloop van alle activiteiten.