Tijdens de familiedag van Gezinsbond, Energiek Mechelen op 16 oktober,werd het springkasteelpark op de Grote Markt van stroom voorzien door zonnepanelen. Installateur IZEN energy systems plaatste tijdelijk 9 zonnepanelen op het plein en sloot die rechtstreeks aan op het lokale elektriciteitsnet.

Onder het motto Energiek Mechelen kon je op de familiedag op verschillende unieke plekken in de stad deelnemen aan meer dan 80 activiteiten. Zonnepaneelinstallateur IZEN energy systems werkt al meer dan zes jaar samen met Gezinsbond. Via die weg wil het bedrijf hernieuwbare energie beschikbaar maken voor iedereen. Het stelde 9 zonnepanelen ter beschikking op de Grote Markt om de energie-impact van het evenement te verkleinen.

Daarnaast toonden medewerkers van IZEN zondag hoe een zonnepaneelinstallatie werkt. Twee ingenieursstudenten, Merijn en Thomas, die in het bedrijf een studie maken over de impact van schaduw op zonnepanelen, bouwden een demo-installatie om live de invloed van zon en schaduw te visualiseren. Ze sloten een ventilator aan op een zonnepaneel. Het toestel draait sneller naarmate er meer licht is. Via een tiende zonnepaneel kon je zondag op de Grote Markt zelf schaduw maken en ontdekken wat dat doet met de opbrengst van een zonnepaneel.

IZEN wil ook tonen dat schaduw niet altijd nefast is. Via de nieuwe omvormers van Solar Edge kan je de invloed van schaduw op je opbrengst namelijk beperken. Speciale power optimizers zorgen er voor dat elk paneel altijd optimaal rendeert. Bij een klassieke installatie vermindert schaduw op één paneel de opbrengst van alle panelen. Zeker in steden of bosrijke gebieden schept deze technische oplossing heel wat mogelijkheden.

Tijdens de familiedag van Gezinsbond had zondag op de Haverwerf aan Lamot ook de M-fair Eerlijke Kleding plaats waar duurzame kleding werd verkocht. Bij de standhouders waren heel wat Mechelse shops, met o.a.: De Toonbank, Ukkiesundies, Buy A Smile, Vertelles, Barbarella en Supergoods.

Alle standhouders van M-Fair vindt u hier.