Eneco, met Belgische hoofdzetel in Mechelen, zet als eerste energieleverancier in België drones in om haar zonne-installaties te controleren. Via deze controles verhoogt de grootste zonne-energieproducent van België het rendement en de levensduur van haar 260.000 panelen.

De drones van het Leuvense DroneGrid controleren minimaal één keer per jaar de zonnepanelen van Eneco met gesofisticeerde camera’s, sensoren en zelfs een warmtecamera. “Tot nu toe moesten we inspecteurs op het dak sturen en hen paneel per paneel een warmtefoto laten maken. Dat was erg tijdrovend en voor de veiligheid niet altijd mogelijk”, zegt Iwein Goigne, algemeen manager Eneco Solar. “Dankzij de drones zijn de beelden veel gemakkelijker te analyseren en veel beter te vergelijken. In plaats van twee dagen manuele inspectie volstaat nu een vlucht van één uur.”

Uit de resultaten kunnen de beheerders van de panelen perfect afleiden waar de zonnecellen hun rendement beginnen te verliezen en zo op tijd ingrijpen. “Door al in een vroeg stadium afwijkingen vast te stellen, kunnen we problemen voorkomen. De meeste zonnesystemen zijn nu tussen de 5 en de 10 jaar oud en de afwijkingen worden groter naarmate de leeftijd vordert. Door in te grijpen, verhogen we hun rendement.”

Innovatie in energiesector

De 260.000 zonnepanelen in beheer van Eneco liggen op daken van bedrijven, sportcentra en scholen in het hele land, goed voor een oppervlakte van 60 voetbalvelden. Zij wekken stroom op voor in totaal 15.000 gezinnen.

Eneco heeft een contract aangegaan van minstens drie jaar met DroneGrid. “Eneco evolueert met deze innovatie naar een echte energieregisseur”, zegt Christophe Degrez, ceo van Eneco België. “Mensen plaatsen zonnepanelen, batterijen, kiezen voor elektrische wagens, … en ze verwachten dat iemand ervoor zorgt dat dat allemaal goed en slim samen functioneert. Maar vooral dat ze op termijn geld uitsparen door in hernieuwbare energie te investeren.”