Eneco betreedt de Duitse markt. Het Mechelse energiebedrijf neemt een belang van 50% in LichtBlick, het grootste onafhankelijke energie- en IT-bedrijf in Duitsland. Dat levert duurzame energie aan meer dan 645.000 klanten.

Beide bedrijven vonden elkaar omdat ze strategische en culturele overeenkomsten vertonen. Eneco zet in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk al volop in op duurzame energie en decentrale productie, en Lichtblick doet hetzelfde in Duitsland.

De gezamenlijke ambitie is een groei te realiseren in Duitsland, België, Nederland en andere landen in Europa. Het nieuwe partnerschap versterkt de slagkracht van beide bedrijven in de Europese energiemarkt door aanzienlijke investeringsmogelijkheden, gecombineerde ervaringen in de belangrijkste energiemarkten en een groot klantenbestand.

Naast het bereiken van synergie, gaat deze samenwerking volgens Eneco vooral over het identificeren en benutten van kansen. Beide bedrijven ontwikkelen producten en diensten die slimme energie-oplossingen voor consumenten en bedrijven bieden en brengen deze ook op de markt.

Er kan bijvoorbeeld worden samengewerkt voor de ontwikkeling van zonne-energie en opslag van producten, diensten en de slimme elektrische oplaadpunten van duurzame energie. Daarnaast zullen Eneco en LichtBlick samenwerken om slimme energie-oplossingen te ontwikkelen waardoor mensen die hun eigen energie opwekken duurzame energie kunnen delen.

De samenwerking heeft geen invloed op de organisaties zelf zoals het management, de bedrijfsonderdelen of merken van de bedrijven. Eneco heeft zitting in de raad van bestuur van LichtBlick.

LichtBlick SE telt 500 medewerkers. In 2015 bedroeg de omzet van het bedrijf 670 miljoen euro.