Eneco wordt de volledige eigenaar van Eni België, de derde grootste elektriciteits- en gasleverancier in Vlaanderen. Daarmee zet de Nederlandse energieleverancier met Belgische hoofdzetel in Mechelen een belangrijke stap in haar ambitie om de Belgische energievoorziening verder te verduurzamen. De merknaam Eneco blijft behouden. “Samen worden we meer dan ooit het duurzame en klantgerichte alternatief voor de traditionele leveranciers in België”, aldus Christophe Degrez, ceo van Eneco België.

Met de overname van Eni Gas & Power nv en Eni Wind Belgium nv komt Eneco de top 3 van Belgische energieleveranciers binnen. Het levert een marktaandeel van ruim 12 procent voor elektriciteit en 14 procent voor aardgas op. Beide bedrijven versterken elkaar op het vlak van innovatieve en duurzame energiediensten. “Net als wij zet Eni al langer in op slimme diensten om het klanten te vergemakkelijken en ze efficiënter met energie te laten omgaan. Deze stap past perfect in onze duurzame ambitie”, legt Christophe Degrez uit.

Sinds 2011 voert Eneco een duurzame strategie op de Belgische markt. In 2016 slaagde de energieleverancier er in om alle elektriciteit voor de particuliere klanten zelf met Belgische wind- en zonne-energie op te wekken. De overname van Eni België biedt nu nog meer investeringsmogeijkheden. “Straks kunnen wij meer dan een miljoen huishoudens en 55.000 zakelijke klanten van elektriciteit en gas voorzien”, zegt Christophe Degrez. Als deel van de overeenkomst neemt Eneco ook drie windmolens van Eni België over. Naast grootschalige zonne-energieparken beschikt het nu over meer dan 85 windmolens.