Met 250.000 zonnepanelen in België, goed voor een totale oppervlakte van 6.000 voetbalvelden vol, is de Mechelse energieleverancier Eneco de grootste zonne-energieproducent van het land. De zonnepanelen van Eneco hebben samen een opgesteld vermogen van 60 megawatt zonne-energie en leveren jaarlijks groene stroom aan 15.000 gezinnen. “Als je de panelen achter elkaar zou leggen, hebben ze een lengte van 412 kilometer, wat bijna even lang is als de grens tussen België en Nederland”, zegt Christophe Degrez, ceo Eneco België.

De komende drie jaar plant Eneco al zeker 100.000 extra zonnepanelen, die voor 7.500 extra gezinnen groene stroom zullen opwekken. “Dat mogen er nog meer zijn”, zegt Christophe Degrez. “Er wordt in België nog heel veel dakoppervlak beschenen door de zon, terwijl er geen panelen liggen. Duurzame energie van iedereen, dat is onze missie.Eneco investeert in de panelen op het dak, onderhoudt ze, en monitort het verbruik. De bedrijven kunnen de groene energie verbruiken en zien hun energiefactuur dalen.”

Op daken van meer dan 200 bedrijven, waaronder Wienerberger, Van Gansewinkel, Audi, Balta en Nike, liggen zonnepanelen van Eneco. Iwein Goigne, general manager Eneco Solar Belgium: “Onze grootste zonnestroominstallatie bevindt zich op het dak van de Audi-fabriek in Vorst. De installatie heeft een vermogen van 3,6 megawatt zonne-energie, wat je kan vergelijken met de productie van één gemiddelde windmolen op land. De zonnepanelen bedekken een oppervlakte van 37.000 m².”

Eneco is vragende partij voor een systeem van zonnedelen. Iedereen die wil inzetten op hernieuwbare energie, maar zelf niet de mogelijkheid heeft om zonnepanelen te plaatsen, kan dan ook op afstand investeren in zonnepanelen. “Eneco geeft bedrijven en gezinnen graag de kans om mede-eigenaar te worden van zonnepanelen op andere daken, en zelf te genieten van de opbrengst. Op die manier kunnen we ook zonnepanelen leggen op daken van bijvoorbeeld scholen”, zegt ceo Christophe Degrez. Eneco installeert ook volop zonnepanelen in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Zo heeft het al 420.000 panelen in beheer in Europa.