MECHELEN – Met een opbrengst van 8.000 euro draaide de Empty shop uit op een succesvol initiatief. Daarmee wordt nu een nieuw bos aangeplant dat in Mechelen-Noord komt te liggen. Op 19 november worden er samen met Natuurpunt 5.000 exemplaren in de grond gezet.

In maart werd in Mechelen het concept van de Empty shop gelanceerd. Dat was een pop-upwinkel zonder stock, maar waar iedereen zijn of haar kleren kon doneren. Die schenkingen werden verkocht aan een massaal publiek. “Jong en oud kwamen kleding doneren. De winkel zelf werd drie dagen lang overspoeld door mensen. Dat dit zo’n bedrag zou opleveren, overtrof onze stoutste verwachtingen”, aldus Sophie Bollen, initiatiefnemer van de Empty shop.

De overschot van de kleding in de winkel werd aan Oxfam, De Lage Drempel en de Kringwinkel gedoneerd.

Betere luchtkwaliteit

Er werd gekozen om de opbrengst aan nieuwe bomen te doneren. “De luchtkwaliteit in Mechelen kan zeker langs de zijde van de E19 en de overvolle invalswegen meer dan een boost gebruiken. Bomen vangen en verwerken verontreinigende stoffen in de lucht en kunnen daar dus toe bijdragen”, aldus Caroline Gennez, sp.a-fractieleider in de Mechelse gemeenteraad. “Bovendien kunnen goed geplaatste bomen het geluid met 5 tot 10 decibels beperken.”

De 5.000 bomen komen in het Kauwendaalbos in Mechelen-Noord.