zennegatEmotec uit Puurs, onderdeel van de Emergo group, heeft het CE-certificaat EN 1090-1 + A1:2012 behaald voor het vervaardigen van metalen componenten voor bruggen, gebouwen, loodsen en beton- en staalcontructies, en heeft ook het bijhorend lascertificaat op zak.

“Alle lasconstructiebedrijven die eindproducten leveren aan een klant moeten sinds juli 2014 voldoen aan een nieuwe Europese richtlijn”, zegt Paul De Neef, eigenaar van Emergo – Emotec. “Je moet een CE-certificaat hebben en alle producten en materialen moeten volledig traceerbaar zijn. Als er achteraf eventueel een opmerking of een klacht is, moeten de herkomst van alle materialen en het hele productieproces kunnen worden nagegaan. Het heeft een jaar hard werken gekost om een draaiboek op te stellen volgens de nieuwe regels en het te implementeren, maar wij hebben onze certificaten nu binnen. Het zorgt voor veel extra controlewerk maar de foutenlast moet erdoor verminderen. Het werk verloopt efficiënter en beter. En voor openbare aanbestedingen zullen enkel nog bedrijven worden toegelaten die een dergelijk certificaat hebben. Wij hopen dat zo de minder kwalitatieve en buitenlandse concurrentie voor een deel zal wegvallen. Het behalen van de certificaten heeft veel rompslomp en geld gekost, maar op lange termijn moet het renderen.”

Emotec is sedert 1982 gevestigd langs de A12 in Puurs en is befaamd om zijn staalconstructies. In de regio Mechelen zijn een aantal van Emotec’s kunstwerken te zien: de beweegbare brug en de fietsersbrug aan het Zennegat, de brug over de Vrouwvliet en de Van Beethovenbrug of Lamotbrug in het centrum van Mechelen.