Op Wereldvluchtelingendag, traditioneel gevierd op 20 juni, mag er ook wel eens een positief verhaal over vluchtelingen in de kijker staan. Kumar Gurung, eigenaar van o.a. het Bonheidense restaurant Wabi Sabi, vluchtte uit Nepal en heeft intussen vier restaurants in België.

Kumar wordt als voorbeeld gesteld in het zopas gelanceerde project AZO! Onderneem je als vluchteling, dat vluchtelingen die in België beland zijn, wil aanmoedigen om met een eigen zaak te beginnen. Vaak hebben vluchtelingen in hun land van hermkomst een eigen zaak gehad, maar het is voor hen niet gemakkelijk om de draad op te pikken in België en ook hier actief te worden als ondernemer. Het nieuwe project wil hen steunen en zelfs intensief begeleiden.

Kumar Gurung diende zijn land Nepal te verlaten door de politieke revolutie. Hij draaide een tijd mee in restaurants in Brussel en Leuven en opende in 2012 het sushirestaurant Wabi Sabi in Leuven. Later kwam er nog een tweede Wabi Sabi bij aan de Rijmenamseweg 230 in Bonheiden, en opende hij het meer Indisch geïnspireerde Taj Mahal en het meeneemrestaurant Quick Asia in Leuven.

Kumar vertelt dat het opstarten van de restaurants niet zo gemakkelijk was. “Er was veel miscommunicatie op het vlak van de regels van de regering hier in België. Zo liep het verkrijgen van een horecatoelating niet van een leien dakje. Er kwam een hoop papierwerk bij kijken. Uiteindelijk werd de toelating na enkele maanden goedgekeurd. Ik heb geen ondersteuning of hulp gekregen als ondernemende vluchteling. Ik deed het op mezelf of met de hulp van vrienden uit de Nepalese gemeenschap.”

Hij spoort opstartende zelfstandige vluchtelingen aan toch vol te houden. “Werk een duidelijk project uit en wees creatief. Een goede kennis en kwaliteit van je producten is een vereiste, en ook de service en inrichting van je zaak spelen een cruciale rol. Na minstens 6 maanden zie je dan de eerste resultaten”, aldus Kumar.