MECHELEN – Het Huizeke in het Mechelse Tivolipark is nu een echt pannenkoekenhuisje. De vzw jec-De Krone opende er dit weekend Eetcafé t’ASS, dat ook een jobervaringscentrum is voor jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS).

Het Huizeke deed vroeger dienst als kantoorruimte voor de stedelijke dienst Milieueducatie. Het pand stond ruim drie jaar leeg maar de stad Mechelen vond uiteindelijk een partner voor de uitbating in de vzw jec – De Krone.

“Eetcafé t’ASS wordt zonder twijfel een grote meerwaarde voor het park”, zegt schepen voor natuur- en groenontwikkeling Marina De Bie. “Een eetcafé in de kern van het Tivolipark zorgt ervoor dat mensen langer kunnen genieten van hun parkbezoek, omdat ze tussendoor iets kunnen drinken of een pannenkoek of ijsje kunnen eten. Zelfs lunchen kan in t’ASS.”

Het eetcafé is ook een jobervaringscentrum voor jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS). Jongeren met ASS krijgen hier de kans om werkervaring op te doen en hun vaardigheden voor de reguliere arbeidsmarkt bij te schaven.

Investering in werkgelegenheid

“Vanuit sociale economie investeert de stad dan ook tot maximaal 25.000 euro in 2018 en 2019″, zegt schepen van sociale economie Katleen Den Roover. “Het is belangrijk te investeren in werkgelegenheid voor verschillende doelgroepen. Voor flink wat mensen is een eerste job in de sociale economie de doorstart naar de reguliere arbeidsmarkt. Dat ze een job hebben, geeft hen veel voldoening en zelfvertrouwen.”

Noël Van den Broeck, afgevaardigd bestuurder vzw jec-De Krone: “De Krone baat als jobervaringscentrum voor personen met ASS al sinds mei 2013 brASSerie De Krone uit in het Fort van Duffel. We breiden nu uit naar t’ASS als vervolgtraject op de reeds aangeleerde vaardigheden in de brASSerie van jec-De Krone.”

Lening

Voor de investeringskosten in dit project ontvangt vzw jec-De Krone als één van de eersten een renteloze lening van 30.000 euro uit het participatiefonds Trividend Provincie Antwerpen. Dat fonds is recent in het leven geroepen om kleine(re) investeringen in de sociale economie mogelijk te maken.