Eerste noten weerklinken in nieuwe Elisabethzaal

elisabethDe werken aan het Elisabeth Centrum in Antwerpen, dat ook de nieuwe Elisabethzaal omvat, naderen de finale fase. De werken worden uitgevoerd door de THV Elisabeth (Willemen General Contractor en partners Heijmans en Verstraete & Vanhecke) en als alles loopt zoals gepland, zal het centrum op 26 november zijn deuren openen. Het Elisabeth Center is 25.000 m² groot en kan 2.500 gasten ontvangen.

Het kroonjuweel van het Elisabeth Center wordt zonder twijfel de nieuwe Elisabethzaal. De concertzaal is hoger, langer en smaller dan de oude en krijgt een golvende houten wandbekleding voor een perfecte akoestiek. Daarnaast komen er mobiele akoestische panelen aan het plafond. Ter vergelijking: de oude zaal scoorde 6 op 10; de nieuwe zal volgens het gespecialiseerde bedrijf Kirkegaard Associations 9,3 halen. Daarmee zal de zaal een akoestiek van absolute wereldtop hebben.

De Elisabethzaal wordt de thuishaven van deFilharmonie. Vier hoornisten gaven maandag tijdens een werfbezoek van Vlaams minister-president Geert Bourgeois een miniconcert in de nieuwe zaal. De structuur van het gebouw is al goed zichtbaar. Eén wand van de Marmeren Zaal is deels opengebroken om een verbinding te maken met het naastgelegen atrium, de ruimte waar je ook de trap kunt nemen naar de concertzaal. In het nieuwe atrium wordt een vroegere buitengevel zichtbaar met originele geschilderde decoratie van eind 1800.

Hoewel het Flanders Meeting and Convention Center Antwerp, zoals het centrum voluit heet, pas eind november de deuren opent, zijn er nu al congressen geboekt. Het congrescentrum moet één van de grote troeven worden om congressen naar de stad te lokken.

Het gebouw is ontworpen door het Britse architectenbureau Ian Simpson in samenwerking met Kirkegaard Associates uit Chicago en studie- en adviesbureau Bureau Bouwtechniek uit Antwerpen. Kirkegaard is een wereldautoriteit op het vlak van akoestiek.

Met dit project is een budget van 49 miljoen euro gemoeid.