Gouden Carolus Single Malt van Stokerij De Molenberg van Het Anker is de eerste Belgische whisky met het certificaat koosjer. Om dit certificaat te bekomen, werkte Het Anker verschillende maanden samen met het streng-orthodoxe Joodse rabbinaat in Antwerpen en de Antwerpse whisky- en wijnhandel CEDEV.

De religieuze Joodse gemeenschap consumeert enkel koosjer voeding en dranken. Enkel producten die bereid zijn volgens de Joodse spijswetten, de kasjroet, en daarop werden gecontroleerd door rabbijnen, krijgen dit certificaat. Deze producten zijn te herkennen aan de ORT (Onder Rabbinaal Toezicht)-zegelsticker op elke fles.

Whiskyhandel CEDEV was al enige tijd op zoek naar een Belgische whisky die geschikt was om een koosjer versie van te produceren. Moshe Cik, CEO van CEDEV: “In onze zoektocht naar koosjer whisky uit België kwamen we in contact met de mensen van Stokerij De Molenberg en hun single malt whisky. We waren meteen onder de indruk van dit project en de manier waarop hier whisky wordt gedistilleerd. Na een uitgebreid onderzoek van de gebruikte ingrediënten, productiemethoden en verschillende inspecties door de Rabbijn waren we overtuigd dat dit voor ons de juiste keuze is.”

Charles Leclef, 5de generatie eigenaar van Het Anker, is verheugd met deze primeur. “Toen we in 2010 whisky begonnen te distilleren in Blaasveld, heb ik me voorgenomen om dit consequent en volgens de regels van de kunst te doen. Startend vanuit een puur gerstbeslag wordt dit vervolgens zorgvuldig gedistilleerd in koperen pot stills en gerijpt in een selectie van onze eikenhouten vaten. Dit productieproces werd nu stap voor stap doorgelicht en geïnspecteerd door de Rabbijn en zijn medewerkers. Het feit dat onze whisky nu koosjer wordt verklaard, is voor mij een mooie bevestiging van de kwaliteit en zuiverheid ervan. Dit opent de deur naar een nieuwe groep consumenten die onze whisky nu kan ontdekken.”

CEDEV werd door Het Anker aangesteld als exclusieve distributeur en verdeelt de Gouden Carolus Single Malt naar de Joodse winkels in België en Londen. Later dit jaar zal deze koosjer whisky ook worden uitgevoerd naar de Joodse gemeenschappen in de Verenigde Staten, Frankrijk en Israël.