Eerste Cedric Willemen Award toegekend

contourDe Mechelse bouwgroep Willemen en kunstorganisatie Contour hebben maandagavond de eerste Cedric Willemen Award uitgereikt aan de beloftevolle Angolese kunstenaar Nástio Mosquito. De award werd in het leven geroepen ter nagedachtenis aan Cedric Willemen, die in maart verdween na een fuif in Antwerpen en een paar weken later levenloos in de Schelde werd aangetroffen. Hij was de zoon van de jongste broer van Johan Willemen, CEO van Willemen Groep.

Bouwgroep Willemen heeft CONTOUR gesteund van bij het begin. De kunstorganisatie brengt het werk van film-, video- en performancekunstenaars van internationaal niveau om de twee jaar naar Mechelen. Tot nog toe ondersteunde Willemen de werking en organisatie van CONTOUR met een financiële bijdrage. Dit jaar werd voor een andere invulling van de sponsoring gekozen. Vanaf deze editie van CONTOUR reikt Willemen een nieuwe award uit aan een jonge en/of beloftevolle videokunstenaar. Die award is tevens een eerbetoon aan Cedric Willemen. Cedric was gepassioneerd door film en ging studeren aan LUCA School of Arts in Brussel. Hij werd er door zijn docenten als beloftevol omschreven. Hij was pas 21 toen hij in maart van dit jaar om het leven kwam.

Het idee van een award voor een jonge beloftevolle filmmaker kreeg in
samenspraak met CONTOUR vorm, en de link met Cedric was er
onmiddellijk. Cedric was de zoon van de jongste broer van Johan Willemen,
CEO van Willemen Groep, en de neef van Tom en Bram Willemen, beiden
ook actief in het bedrijf. De winnaar van de award ontvangt 2.500 euro en wordt door kunstencentrum NONA en CONTOUR begeleid. Op die manier wil Willemen een jonge beloftevolle videokunstenaar de kans geven om zich verder te ontplooien als artiest, een kans die Cedric helaas niet meer gegund was.

Kansen geven aan jong talent en hen helpen zich te ontplooien, is een kernwaarde die ingebakken zit in de bedrijfscultuur van Willemen. Daarnaast dient deze award uiteraard ook om de herinnering aan Cedric levend te houden.

De beloftevolle Angolese kunstenaar Nástio Mosquito, beeldend kunstenaar, performer, muzikant, schrijver, poëet en provocateur die schuilgaat achter verschillende artiestennamen (Nastiá, Saco, Cucumber Slice, Zura Zuara, …) krijgt dus de eerste Cedric Willemen Award. De prijs wordt gebruikt bij de realisatie van zijn nieuwste film S.E.F.A. in 2016. In S.E.F.A.  kaart Mosquito kwesties aan rond identiteit, maatschappij, naties, geloof en burgerschap.