EcolumiaHet Mechelse Ecolumia helpt bedrijven energie te besparen door de lichtpunten in het bedrijf te voorzien van LED-lampen. Het gaat niet om relighting, waarbij de volledige lichtpunten, inclusief armatuur, worden vervangen. Ecolumia kiest voor relamping, waarbij conventionele lampen of TL’s worden vervangen door LED-lampen in de bestaande armaturen.

Energie besparen door een omschakeling naar LED-verlichting is volgens Ecolumia de meest efficiënte investering qua energiebesparing bij ruim 90% van de bedrijven. “Dergelijke projecten hebben een zeer korte terugverdientijd van één of hooguit een paar jaar”, zegt Dirk Vael van Ecolumia. “Wij begeleiden de klant doorheen het volledige traject, van inventarisatie over productkeuze en besparingsberekeningen tot levering, plaatsing en nazorg. We willen de klant volledig ontzorgen in deze complexe materie.”

Ecolumia biedt innovatieve producten aan, die gebaseerd zijn op de allerlaatste ontwikkelingen op het gebied van LED-technologie en worden geproduceerd volgens de eigen technologische specificaties. “Onze LED’s hebben meer chips in vergelijking met de producten van onze concurrenten. We kiezen voor overgedimensioneerde LED-drivers, afgetopte stroomsterktes en onderdelen van A-merken. Klanten krijgen tot vijf jaar garantie, onafhankelijk van het aantal branduren van de lampen.”

Dirk Vael somt nog even de voordelen op van LED-verlichting. “Ze is energie-efficiënt, want de lampen produceren 80% licht en 20% warmte. Bij conventionele verlichting is dat omgekeerd. De levensduur van LED-lampen is twee tot tien keer langer dan die van conventionele lampen, en de onderhoudskosten liggen veel lager. De lampen zijn goed recycleerbaar en beter bestand tegen spanningspieken en veel aan- en uitschakelen. Ze geven bovendien onmiddellijk 100% lichtsterkte en hebben geen opwarmtijd nodig zoals spaarlampen of TL’s.”

Een Ecolumia-voorbeeld van de mogelijke besparing: als je 100 TL’s van 58 Watt + 6 Watt ballast vervangt door 100 LED-lampen van 24 Watt, kom je uit op 62,5% minder energiekosten en CO2-uitstoot.