soepHet centrum voor deeltijds onderwijs in Mechelen, Spoor 5, leverde tot voor kort twee keer per week soep op campus Pitzemburg van het Busleyden Atheneum. Maar de autoluwe binnenstad maakte die leveringen onmogelijk. Busleyden Atheneum gaat nu voor de soepbezorging samenwerken met ECOkoeriers. “Met hun bakfietsen zorgen ze voor de levering van verse soep en nemen ze de lege ketels terug mee”, zegt Jeroen Van der Auwera, directeur van campus Pitzemburg van het Busleyden Atheneum. “Een goede oplossing die past binnen onze visie op een klimaatneutrale stad en school.”

De soep smeedt ook een band tussen de campussen van het Busleyden Atheneum. “Spoor 5 is onderdeel van Busleyden Atheneum geworden, net als campus Botaniek en campus Pitzemburg. De bakfiets met soep is nu een wekelijks terugkerende pendeldienst tussen onze campussen, want ook campus Botaniek krijgt nu voor het eerst – enkele weken voor en na de krokusvakantie – de verse soep geleverd.”

“Door de vele wegenwerken rond Nekkerspoel en de autoluwe binnenstad, waardoor je met de auto slechts op bepaalde uren op de Bruul en dus op campus Pitzemburg geraakt, was het voor Spoor 5 niet langer haalbaar de verse soep op maandag en donderdag te leveren op onze campus. Leerlingen en personeel misten dat, en dankzij ECOkoeriers is dit nu opgelost.”

In Mechelen werken verschillende initiatieven samen onder de koepelnaam ECOkoeriers. Een van de sterkhouders en de meest bekende alternatieve koerierdienst is Bubble Post, drie jaar geleden van start gegaan in Gent en intussen al in negen Vlaamse steden actief. Met cargofietsen op drie wielen, gekoelde bakfietsen en elektrische bestelwagens dragen de 65 medewerkers van Bubble Post wekelijks 13.000 pakjes rond.