ECOkoeriers brengen marktboodschappen thuis

ecokoeriersDe Mechelse ECOkoeriers leveren vanaf zaterdag 5 september een extra service voor wie gaat shoppen op de Mechelse zaterdagmarkt.  Het gaat om een proefproject.

Marktbezoekers kunnen hun inkopen naar een inzamelpunt op de Grote Markt brengen, vlakbij het standbeeld van Opsinjoorke. Dan zijn er drie mogelijkheden:

* De boodschappen worden gratis (en indien nodig gekoeld) bewaard tussen 8.30u en 14u en de eigenaars komen ze zelf opnieuw oppikken.

* De ECOkoeriers brengen de pakjes naar het afhaalpunt in de jeugdherberg naast randparking Zandpoortvest. Daar kunnen de shoppers hun boodschappen gratis opnieuw komen afhalen tussen 10.30u en 19u. De parking is in het weekend gratis. De afstand van en naar de binnenstad kan je te voet afleggen, of je gebruikt de Shopping Shuttle. “Zo wil de stad de uitgebreide randparking Zandpoortvest promoten en het stadscentrum ontlasten van autoverkeer”, zegt Marina De Bie, schepen van Mobiliteit.

* De ECOkoeriers leveren de goederen thuis tussen 15 en 18u. De klant betaalt daarvoor 3 euro per levering voor adressen binnen de ring, en 5 euro voor adressen gelegen buiten de ring (op het grondgebied Mechelen).

De ECOkoeriers, die in juni van start gingen, leveren de pakjes met een cargofiets. Het proefproject loopt drie maanden. “Als het een succes wordt, zullen we bekijken of we het systeem naar de handelaars kunnen uitbreiden”, aldus schepen van Mobiliteit en Duurzaamheid Marina De Bie.

Het project kadert binnen het Europese subsidieproject van Cyclelogistics Ahead. “Cyclelogistics Ahead wil de economische haalbaarheid van de fietskoeriers onderzoeken. Dit proefproject kan aantonen dat het verduurzamen van de eerste kilometer haalbaar is in een stedelijk kader. Zowel marktkramers, winkels als klanten kunnen erbij winnen en het kan een bijkomende troef worden om aangenaam te winkelen in Mechelen. Ook de bijdrage tot de beleidsdoelstellingen inzake mobiliteit en klimaatneutraliteit worden opgevolg”, zegt Katleen Den Roover, schepen van Economie.

De ECOkoeriers zijn een samenwerkingsverband tussen Bubble Post, de start-up IV-event die de coördinatie van de ECOkoeriers voor zijn rekening neemt en zelf een fietskoerier opleidt en tewerkstelt, en ODTH. Dit logistiek bedrijf heeft een draaischijf aan de stadsrand, van waaruit de pakketjes gebundeld en verzonden worden. Stad Mechelen steunt het initiatief.