Ecokoeriers breidt dienstverlening sterk uit

Fietskoerier Greg Wellens.

Fietskoerier Greg Wellens haalt bloemen op bij Bloemen Louis in de Mechelse Graaf van Egmontstraat.

De nieuwe website van het Mechelse Ecokoeriers is pas online, en het jonge bedrijf heeft zijn dienstverlening grondig uitgebreid. Dagelijks worden aankopen opgehaald bij handelaars in de Mechelse binnenstad en een fietskoerier bezorgt ze bij de shoppers thuis. Ecokoeriers doet bovendien aan voorraadbeheer voor de handelaars en stelt Gridboxen ter beschikking waar een e-bike in kan worden gestald en de boodschappen eveneens in kunnen worden opgeborgen. Het concept In The Box is voor seizoensgebonden spullen is ook nieuw.

Het ophalen van boodschappen bij winkels in de binnenstad doet Ecokoeriers al langer, maar volgens Veerle De Wael en Inneke Vos, de zaakvoerders van Ecokoeriers, is het nog niet genoeg bekend dat dit elke dag kan. “Mensen denken nog te vaak dat het enkel kan op shoppingzondagen of tijdens de zaterdagse markt. Maar onze twee fietskoeriers halen dagelijks boodschappen op bij Mechelse handelaars en bezorgen ze thuis in Mechelen en de deelgemeenten.”

Ecokoeriers maakt zo handenvrij shoppen mogelijk, want shoppers mogen al hun pakjes, ook die van andere winkels, achterlaten in een zaak (nu al een vijftigtal) die een overeenkomst heeft met Ecokoeriers. De shoppers betalen er slechts 5 euro voor. “Mechelen is op dit gebied echt een pionierstad. Gent wil er binnenkort ook mee beginnen en heeft ons om advies gevraagd.”

De aangesloten handelaars zijn heel divers, van Mediamarkt over Bloemen Louis tot wijnhandelaar Welwijn en Casa. “Soms overschatten ze wel de laadruimte van onze cargofietsen, want een hele tuinset krijgen we er echt niet in. Voor grotere vrachten testen we nu een elektrische wagen uit.”

Ecokoeriers wil helpen om zo veel mogelijk auto’s uit de stad te weren zonder dat de handelaars daar nadeel van ondervinden. “Integendeel, onze service kan voor de handelaars een pluspunt zijn. Bij handelaars uit de binnenstad die een webshop hebben, pikken we elke dag de bestellingen op en brengen ze naar de hub aan de rand van de stad, waar ze worden verdeeld naar de diverse koerierdiensten. Zo hoeven B-Post en andere bedrijven niet meer met hun bestelwagens in de stad te rijden. En handelaars hoeven hun voorraad ook niet meer naar hun winkel te laten brengen. Ze kunnen die bij ons onderbrengen, en als ze iets nodig hebben, wordt het snel bij hen geleverd.”

De nieuwste extra service van Ecokoeriers is In de box. “Seizoensgebonden items zoals ski’s, kerstversiering, tuinmeubelen, maar ook archieven van bedrijven, rapporten en andere schoolspullen van kinderen, kan je opbergen in een box die in ons magazijn wordt bewaard. Eenmaal per jaar kan die worden geleverd en afgehaald. Zo heb je thuis of in je bedrijf meer ruimte vrij.”