Op vraag van de stad Lier heeft Eandis zowel de verlichting vernieuwd die de bruggen van de Binnennete aanstraalt, als de sfeerverlichting over het water. Meteen is gekozen voor milieuvriendelijke en energiezuinige led-verlichting en werden ook de elektriciteitskabels vernieuwd die instaan voor de voeding van die verlichting.

De oudere verlichting langs de Binnennete in Lier was aan vervanging toe. Hier en daar was ze zelfs buiten dienst. In overleg met Eandis en twee leveranciers van verlichtingstoestellen voor openbare verlichting besliste de stad om voor de aanstraling van de bruggen en de sfeerverlichting over het water, te kiezen voor moderne led-verlichtingstoestellen met een beperkt verbruik. “De aanstraling van de Binnennete gebeurt met materiaal van Schréder uit Bornem, de aanstraling van de bruggen met materiaal van Philips”, aldus Jean-Pierre Blomme van Eandis en schepen Bert Wollants.

Om het effect te evalueren van de verschillende soorten verlichting die momenteel beschikbaar zijn, werd eerst via een proefopstelling de keuze bepaald, zowel voor sfeer als voor energiezuinigheid.

Voor de uitlichting van de bruggen werd gekozen om de 20 oude verlichtingstoestellen met een totaal vermogen van 9 680 W te vervangen door 10 nieuwe ledverlichtingstoestellen met een totaal vermogen van slechts 1 100 W. Voor de sfeerverlichting over de Binnennete werd de 12 300 W van 41 oude verlichtingstoestellen vervangen door 22 verlichtingstoestellen met ledverlichting, goed voor een vermogen van maar 850 W.

In principe kan de stad door de reductie van het verbruik de investering van 28.843,84 euro excl. BTW op ongeveer twee jaar terugverdienen.

Schepen Bert Wollants: “Deze investering in led-verlichting zet onze Binnennete opnieuw in de schijnwerpers zoals het hoort. Dat we daarmee een pak besparen op energiekosten is alvast een mooie realisatie. Energiebesparing is het belangrijkste deel van onze strijd tegen de klimaatverandering. We nemen met dit soort maatregelen onze verantwoordelijkheid. Elke euro die daarmee niet naar de energieleveranciers hoeft, kan mee worden geïnvesteerd in Lier en de Lierenaars.”