Fred Marfleet en Johan Van Delm - E.R.A. Foto Sofie Van Hoof.

Fred Marfleet en Johan Van Delm – E.R.A.
Foto Sofie Van Hoof.

De 14 consultants van Expense Reduction Analysts (E.R.A.), met Belgische hoofdzetel in Mechelen, zullen dit jaar voor rekening van hun Belgische klanten meer dan 6,5 miljoen euro besparen op de niet-strategische of overheadkosten. Dit is een stijging van meer dan 20% tegenover 2014.

Zeker na de voorbije crisis zijn bedrijven zich ervan bewust dat kostenbeheersing deel moet uitmaken van de bedrijfsvoering, als ze competitief willen blijven. Steeds meer bedrijven doen daarom een beroep op de expertise van de E.R.A.-consultants om hun niet-strategische kostenuitgaven onder de loep te nemen. De Belgische consultants hebben op dit moment meer dan 100 projecten lopen. Gemiddeld wordt daarbij een besparing gerealiseerd van 10% tot meer dan 25%. Dit jaar zullen de Belgische consultants een omzet van circa 2 miljoen euro realiseren. Hiermee zal de omzet ruim 18% hoger uitkomen dan in 2014.

E.R.A. werd in 1992 in het Verenigd Koninkrijk opgericht door de Brit Fred Marfleet en groeide al snel uit tot de wereldmarktleider in zijn sector. In de beginperiode spitste E.R.A. zich toe op het verlagen van de kleinere vergeten of niet-strategische kosten zoals kantoorbenodigdheden, schoonmaak- en printkosten. Al snel groeide het activiteitendomein uit tot 40 kostencategorieën. De KMO’s werden vooral aangetrokken door het no savings, no fee of no cure, no pay-principe. “Of nog anders gezegd: Geen besparing? Dan ook geen rekening!”, zegt Fred Marfleet, oprichter en chairman van E.R.A. “Met dit principe bouwt Expense Reduction Analysts nu al 23 jaar aan zijn reputatie. Ook grote consultingbedrijven behalen zeker resultaten als het over besparingen gaat. Maar ze rekenen hiervoor wel hoge kosten aan, zonder te weten wat het eindresultaat zal zijn. Dit is misschien haalbaar voor zeer grote ondernemingen, maar KMO’s zijn meer op zoek naar een praktische ondersteuning, zonder risico”, aldus Marfleet.

Ook in België ziet E.R.A. in de komende jaren nog heel wat potentieel voor verdere groei. De activiteiten op de Belgische markt worden aangestuurd vanuit het in 2012 geopende hoofdkantoor in Mechelen. Vandaag telt het bedrijf 14 consultants in België, elk met gemiddeld meer dan 20 jaar ervaring in management en kostenbeheersing. Op korte termijn is E.R.A. op zoek naar drie bijkomende consultants, die hun expertise koppelen aan een gezonde ondernemingszin.  “E.R.A. is in de eerste plaats op zoek naar kandidaten met een ruime managementervaring en/of met een zelfstandige consultancy activiteit, die graag wensen toe te treden tot een internationaal netwerk van ervaren professionals, met een uniek en succesvol adviesconcept”, aldus Johan Van Delm, managing partner van E.R.A. België.

De consultants van Expense Reduction Analysts bijten zich vast in het duurzaam verlagen van kosten voor niet-strategische producten en diensten. Daarmee worden de uitgaven bedoeld voor energie, kantoormateriaal, telecommunicatie, zakenreizen, schoonmaak, wagenparken, drukwerk, transport, afvalverwerking, enz. Vaak worden deze kosten door gebrek aan tijd, beschikbare mensen en/of expertise niet geanalyseerd, maar ze kunnen toch behoorlijk doorwegen op het resultaat van de onderneming.

“Aan de hand van een analyseproces in 10 stappen, stellen onze consultants oplossingen voor die leiden tot besparingen van gemiddeld 10 tot 25%. Zodra ze die oplossingen toepassen, ervaren bedrijven bovendien meestal een optimalisering van hun werking. In de zoektocht naar besparingen legt Expense Reduction Analysts immers op de eerste plaats de klemtoon op het terugdringen of vermijden van verspilling, met behoud van kwaliteit en serviceniveau.”

Expense Reduction Analysts is actief in 35 landen. Dankzij haar formule volgens het principe No cure, no pay, kent E.R.A. een groeiend succes. Vandaag telt de organisatie wereldwijd meer dan 700 experten, waarvan 286 in Europa (met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk).