LedWillebroek DB Schenker vervangt in zijn magazijn in Willebroek de 898 kwikdamplampen door 2.300 LED-lampen. Met deze ingreep verlaagt de logistieke dienstverlener het jaarlijkse energieverbruik van 409 kWh naar 160 kWh.

Toen het FMCG-magazijn in 2003 gebouwd werd, kregen de 4 units van in totaal 65.000m² de toen gebruikelijke puntverlichting met klokarmatuur en kwikdamplampen. Nu de verlichting aan vervanging toe is, wilde DB Schenker meteen de meest duurzame oplossing in huis halen.

“Daarvoor hebben we een beroep gedaan op een onafhankelijk auditbureau”, aldus Leon Janssen, CEO van Schenker Logistics Nederland en verantwoordelijk voor de Benelux-organisatie. “De studie wees uit dat lijn-LEDverlichting voor ons het meest geschikt was. We hebben verschillende leveranciers een testverlichting laten plaatsen en onderzochten de lichtkwaliteit voor de operaties, het effect op de magazijniers, het elektriciteitsverbruik, enz. De semibreedstralende ledarmatuur van Veko Lightsystems kwam als meest geschikt uit de bus.”

LED-lampen hebben niet alleen een langere levensduur (50.000 branduren tegenover 15.000 bij kwikdamplampen), maar zijn ook veel onderhoudsvriendelijker. Bovendien wordt het light management system intelligent aangestuurd. De hoofdgangen in het magazijn zijn permanent verlicht, de zijgangen enkel als er activiteit is. Dankzij een bewegingssensor, die speciaal ontwikkeld is voor smalle stellingpaden, wordt de verlichting meteen en alleen ingeschakeld in de gang waar beweging is.

De nieuwe magazijnverlichting is HACCP-gekeur en voldoet aan de BREEAM/EIA-eisen en aan de International Food Standard 6. DB Schenker wil de investering na twee jaar terugverdiend hebben.