MECHELEN – Een rondleiding langs de nieuwe productielijn was zaterdag één van de hoogtepunten van de opendeurdag bij DuPont in Mechelen.

Tijdens de opendeurdag voor buren en familie van medewerkers aan de Antoon Spinoystraat in Mechelen kregen de bezoekers, met onder hen schepen van Economie Katleen Den Roover, een aparte rondleiding met uitleg van fabrieksdirecteur Maayke De Vil. Zij is bio-ingenieur, werkt al 15 jaar bij het bedrijf en kent het reilen en zeilen van de Mechelse site als geen ander.

“Veiligheid en zorg voor het milieu zijn kernwaarden van DuPont, en daarbij denken we zowel aan onszelf als aan onze omgeving”, vertelt De Vil. “We zijn er fier op dat we ondertussen meer dan 630 dagen werken zonder dat iemand gekwetst geraakte. Dit is een uitstekende prestatie van het hele team, als je rekening houdt met de grote constructiewerken die zijn uitgevoerd, en waarvoor we soms 30 tot 40 onderaannemers tegelijk aan het werk hadden.”

Het bedrijf zegt geen schadelijke stoffen uit te stoten en beschikt over een eigen waterzuiveringsstation. De fabriek gebruikt veel koelwater in haar processen en dit water wordt in de eigen installatie gezuiverd voordat het volgens de normen wordt geloosd.

Energiezuinig

“Als site zijn we in 2015 toegetreden tot de EnergieBeleidsOvereenkomst om te beklemtonen dat we energiebewust en zuinig willen werken”, vervolgt De Vil. “Onze nieuwe productielijn – intern de W-lijn genoemd – speelt daarin een belangrijke rol, want die is 30% energiezuiniger dan onze andere lijnen. De hoeveelheid energie die je met deze productielijn bespaart, is genoeg om 320 gezinnen een heel jaar te bevoorraden.”

De werken aan de nieuwe lijn hebben zes maanden geduurd. Nu starten de kwalificatietesten aan de lijn, en begin 2018 schiet ze in actie. Dan wordt er onder meer het product Zytel® HTN geproduceerd. Dit product is gekend om zijn extreme hittebestendigheid  en betere dimensionele stabiliteit. “De lijn komt geen dag te vroeg”, aldus De Vil, “want de vraag naar de producten die we op deze lijn gaan draaien, neemt toe.”

Het Amerikaanse moederbedrijf Du Pont de Nemours heeft vertrouwen in de locatie Mechelen en blijft er investeren om de vestigingen competitief te houden. Zo zijn in de Vespel® fabriek een nieuwe 70 ton elektrische pers en nieuwe oven operationeel om ook daar het groeiende aantal orders te kunnen beleveren. De producten uit de Vespel® en plastiekfabrieken in Mechelen zijn vooral bedoeld voor de autosector en  luchtvaartindustrie.