Skycan, een jonge eenmanszaak die gevestigd is op de terreinen van AED Studio’s in Lint, is op de internationale Commercial UAV Expo Europe in Brussel uitgeroepen tot één van de vijf top droneprojecten in Europa. Uit handen van minister Steven Vandeput ontving zaakvoerder Guy Verhoeven de award van Public Drone Hero voor een video over de mogelijkheden van drones bij het zoeken naar vermiste personen..

Guy Verhoeven is erg trots op de erkenning. “Deze award is zeer belangrijk voor Skycan omdat dit zowel op professioneel als op persoonlijk gebied een enorme boost geeft om door te gaan met dit soort projecten.  Als voormalig psychiatrisch verpleegkundige blijft het voor mij een hoofddoel om drones in de toekomst te gaan inzetten in allerlei search and rescue activiteiten.”

Skycan is voorlopig nog een eenmanszaak. “Ik heb alles tot nu toe gerealiseerd met eigen middelen, maar ik voel dat hier (dringend) verandering in moet komen om het bedrijf te laten groeien”, zegt Guy Verhoeven. “Een goede maand geleden heb ik het Europees dealership gekregen van een Chinees dronebedrijf. Nu is het tijd voor de volgende stap. Graag zou ik met de nodige begeleiding en financiering mijn eenmanszaak omvormen tot een klein bedrijf. Het is wel ontzettend moeilijk om hiervoor de juiste mensen of instellingen te vinden en de veiligste financiële stap te wagen.”

Guy heeft intussen voldoende kennis over het perfecte materiaal voor search and rescue-drones. “Maar het is ook belangrijk om met de juiste mensen in contact te komen, zoals overheidsinstanties, politiediensten, brandweerkorpsen… Naast het eigenlijke vliegen is  er dus nog zeer veel werk aan de winkel en geïnteresseerden mogen steeds vrijblijvend contact met mij opnemen.”

Skycan is alvast gevestigd op een interessante locatie. “De AED Studio’s zijn centraal gelegen en makkelijk bereikbaar voor toekomstige klanten. Toekomstgericht zijn hier ontzettend veel mogelijkheden.  Ik ben volop bezig om een klein test- en vliegterrein te bekomen vlak naast de Studio’s. Bij slecht weer is er de mogelijkheid om binnen te vliegen. Boven mijn kantoor is Zodiac gevestigd, het productiehuis van o.a. De buurtpolitie. Voor een dronepiloot zijn dat natuurlijk interessante buren. Ook het helikopterbedrijf Heliventure is hier aanwezig.”

Later zou Guy Verhoeven graag vanuit Lint een bedrijf opstarten met drones voor specifieke doeleinden, met daarbij een herstellings- en onderhoudsdienst. “Ook dit hebben drones nodig. Nieuwe drones kunnen daar dan meteen worden getest.”