MECHELEN/NIEL/KESSEL – InOpSys weet op 4 maart of het een Tech Startup Day Award wint. Hetzelfde geldt voor iFlux. Beide bedrijven maken kans op de trofee in de categorie Tech for Good. Ergopraktijk maakt dan weer kans tussen de Student Start-ups.

Voor het derde jaar op rij reikt Startups.be onderscheidingen uit aan start-ups die vorig jaar een opmerkelijk palmares bijeen hebben gesprokkeld. Een professionele jury heeft in vijf categorieën een shortlist samengesteld en het publiek mag nu de definitieve winnaars uitroepen.

“Steeds meer bedrijven onderscheiden zich op het internationale toneel”, zegt Frederik Tibau van Startups.be. “We moeten trots zijn op dat Belgische talent. Daarom zetten we hen met deze awards in de schijnwerpers.”

Drie genomineerden

De Tech for Good Award gaat naar een onderneming die aan de hand van technologie klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, ontbossing en vervuiling tegengaat. InOpSys is daar één van de genomineerden. Het Mechelse technologiebedrijf specialiseert zich in de ontwikkeling van een innovatieve, kosteneffectieve en duurzame oplossing voor de behandeling van afvalwater op een bedrijfssite.

Ook iFlux dingt mee naar diezelfde award. De spin-off van UAntwerpen en Vito nam eind vorig jaar nog zijn intrek in incubator Darwin op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. Het bedrijf ontwikkelde een grondwatermonitor die de verspreiding van bodemverontreiniging nauwkeurig en efficiënt in kaart kan brengen.

In de categorie Student Start-up werd Ellen Bruyninckx genomineerd met haar online platform ergopraktijk.be. Dat brengt ergotherapeuten en klanten samen. De voormalige studente van de UGent is ook zelf ergotherapeute bij Medifit in Kessel. Verder richtte Ellen Bruyninckx ook INROL op, een nieuw woonconcept waarbij nieuwe huizen en appartementen zo gebouwd worden dat er levenslang in gewoond kan worden.