De rechtbank van koophandel heeft groen licht gegeven aan de verzoekschriften tot gerechtelijke reorganisatie van de winkelketens McGregor en Gaastra. De rechtbank geeft McGregor en Gaastra zo bijkomende ademruimte om haar retailactiviteiten te herstructureren met het oog op een doorstart. Die doorstart heeft enkel betrekking op de fysieke winkels die het modehuis in eigen beheer heeft via drie Belgische vennootschappen. De gerechtelijke reorganisatie heeft geen betrekking op de groothandelsactiviteiten van de merken McGregor en Gaastra via Galeria Inno, de multimerkenwinkels en de zelfstandige franchisepartners.

McGregor heeft in de regio Mechelen-Lier twee winkels: één op de IJzerenleen in Mechelen en één in de Antwerpsestraat in Lier. “Volgens de informatie die we tot op heden hebben, is de winkel op de IJzerenleen in Mechelen hier niet bij betrokken. Die in de Antwerpsestraat in Lier hoort er wel bij”, zegt mr. Deborah Dobson, die samen met haar collega mr. Peter Verstraeten werd aangesteld als gerechtsmandataris. Zij moeten de komende weken kandidaat-overnemers zoeken voor de uitbating van de Belgische winkels in eigen beheer. De gerechtsmandatarissen zullen bij de beoordeling van de biedingen het nodige belang hechten aan het aspect tewerkstelling.

De Belgische McGregor en Gaastra retailentiteiten baten in België 20 winkels en 3 outletstores uit en stellen zo’n 184 personen te werk. De omzet van die fysieke winkels staat al enige tijd onder druk. Ze ondervinden nog gevolgen ondervinden van het faillissement van de voormalige moedervennootschap in Nederland vorig jaar, en de omzet neemt ook sterk af omdat consumenten steeds meer online kopen. Er zijn reeds een aantal winkels gesloten, maar een grotere herstructurering dringt zich op om de toekomst van de onderneming veilig te stellen.

“Wij hopen op een doorstart voor een zo groot mogelijk aantal personeelsleden en winkels”, stelt CEO Kris Van de Mierop. “Wij zullen samen met de gerechtsmandatarissen alles in het werk stellen om geschikte kandidaat-overnemers te zoeken. We informeren eveneens bij onze huidige moedervennootschap omtrent de overname van bepaalde activiteiten. Wij geloven nog in de toekomst van onze fysieke winkels. De consument wordt steeds veeleisender, maar het is aan ons om daar op in te spelen door de inzet van moderne technologieën en het verhogen van de shopbeleving. Gedurende de periode van gerechtelijke reorganisatie zullen de winkels normaal openblijven.”