earthhourMechelen neemt op zaterdag 19 maart voor de achtste keer deel aan Earth Hour. Dat is een actie waarbij mensen, steden en bedrijven over de hele wereld hun lichten dimmen tussen 20.30u en 21.30u, om de klimaatproblematiek onder de aandacht te brengen. Vorig jaar namen in België 650.000 families deel aan de actie. Ook 6.500 steden en gemeenten en bedrijven deden mee.

De stad Mechelen dooft zaterdag de lichten van enkele openbare gebouwen en monumenten zelf een hele avond en nacht, en roept de Mechelaars en de Mechelse horeca en bedrijven op om hetzelfde te doen.

“De stad Mechelen dooft een deel van de openbare verlichting. De verlichting op de Grote Markt en van het stadhuis, de Sint-Romboutstoren, het Schepenhuis, het Postgebouw en de Onze-Lieve-Vrouwe-over-de-Dijlekerk gaat uit van 18 tot 8u ’s ochtends”, vertelt Marina De Bie, schepen van Klimaat en Energie. “Ook de klemtoonverlichting van de Hanswijkbasiliek, Sint-Katelijnekerk en het Hof van Busleyden wordt gedimd. In de Onze-Lieve-Vrouwestraat schakelen we over op functionele verlichting. Andere openbare verlichting wordt niet gedoofd om de veiligheid niet in het gedrang te brengen.”

Ook de horeca en de bedrijven kunnen deelnemen aan de actie. “Handels- en horecazaken kunnen hun reclameverlichting een uurtje doven van 20.30 uur tot 21.30 uur, of zelfs de hele avond. Of je kunt het licht in je horecazaak helemaal uit laten en op zaterdag 19 maart een diner in intieme sfeer bij kaarslicht serveren. Ook bedrijven die niet tot de horecasector behoren, kunnen tussen 20.30 uur en 21.30 uur hun reclame- en/of buitenverlichting doven en zo de actie tegen klimaatverandering steunen.”