MECHELEN – De Dijlestad is een expositieruimte rijker. Met de tentoonstelling Waaraan de toeschouwer voorbijgaat geven Maria Dockx en ontwerper en kunstschilder Patric Marquet de aftrap van hun nieuwe verhaal D&KEY.

In het pas gerestaureerde pand op de Mechelse Korenmarkt hebben Patric Marquet en Maria Dockx D&KEY geopend. Op termijn willen ze van de expositieruimte een ankerplaats voor hedendaagse kunstenaars maken. D&KEY zal hen geregeld uitnodigen om hun werk aan het publiek voor te stellen. Voor het zover is, loopt de tentoonstelling van Patric Marquet.

Met zijn werk Waaraan de toeschouwer voorbijgaat wil Patric Marquet deel uitmaken van een onopvallend decoratief landschap. “Daarin verberg ik mijn maatschappelijke visies tussen de lagen van geschilderde organische structuren en de van kleur ontdane bloemen”, aldus de kunstschilder. Zijn werk is niet te vatten in een of andere kunststroming, maar is een link tussen zijn stedelijk architecturale verleden en de monumentale, natuurlijke architectuur waarin hij zich nu bevindt.

Verder loopt er een recent gedraaide documentaire in de expositieruimte waarin de architecturale vormgeving en het beeldend werk van Patric Marquet verduidelijkt worden.

Hechte vriendschap

Maria Dockx en Patric Marquet hebben elkaar twintig jaar geleden leren kennen. Toen Maria Dockx het historisch monument St. Jacob wilde restaureren, sprak ze daarvoor Patric Marquet en zijn bedrijf M-KEY aan. In 2015 herhaalde die samenwerking zich.

“Ik nam het initiatief om het stadsbeeld van Mechelen te verrijken met de restauratie van dit pand op de Korenmarkt uit 1780. Meteen stelde ik Patric Marquet een nieuwe uitdaging voor. Eens de werken waren afgerond, kon hij zijn werk hier tentoonstellen. Zo gezegd, zo gedaan”, aldus Maria Dockx.