MECHELEN – Op de dienst Radiotherapie van het nieuwe AZ Sint-Maarten in Mechelen zijn twee nieuwe lineaire versnellers geïnstalleerd. De dienst Radiotherapie verhuist op 22 oktober van campus Rooienberg naar het nieuwbouwziekenhuis.

In het nieuwe AZ Sint-Maarten wordt volop ingezet op innovatie en nieuwe hoogtechnologische medische toepassingen. Zo zal de dienst Radiotherapie voor bestraling gebruik kunnen maken van twee nieuwe lineaire versnellers van de laatste generatie. En hoewel deze dienst als laatste zijn intrede zal doen in het nieuwe ziekenhuis, is zijn medische apparatuur als eerste geïnstalleerd.

De plaatsing en installatie van het eerste toestel kon pas van start gaan, nadat de bestralingsbunkers waren afgewerkt. De eerste lineaire versneller werd begin februari vanuit de Verenigde Staten overgevlogen. De verschillende onderdelen, waarvan het zwaarste bijna 4 ton weegt, werden afzonderlijk met een kraan ter hoogte van de loskade op de nieuwe ziekenhuissite gebracht.

Vier dagen na levering was de afwerking van het eerste toestel klaar. Daarna startte het team met de installatie van een tweede, identieke toestel.

Ook de bunkers en de bedieningsruimten zijn bijna volledig afgewerkt. “In de bunkers streven we naar een rustgevend kader voor onze patiënten. Gele details, indirect licht en houtmotief moeten de steriele ziekenhuisomgeving aangenamer en warmer maken.”

Keuken

In de zorgboulevard van het nieuwbouwziekenhuis van AZ Sint-Maarten zal Lunch Garden een bezoekerscafetaria en broodjesbar uitbaten. Patiënten en bezoekers kunnen er op elk moment van de dag genieten van een uitgebreid aanbod aan gezonde en betaalbare maaltijden, broodjes en dranken.

Ook patiënten kunnen in het nieuwe ziekenhuis rekenen op gezonde en gevarieerde voeding. In het nieuwe AZ Sint-Maarten zal de centrale voedingsdienst korter op de bal kunnen spelen en maaltijden vlotter kunnen afstemmen op de laatste patiëntgegevens. Warme dranken zullen worden geserveerd in een handige mok en in plaats van verpakt brood komen er onverpakte sneetjes, met of zonder korst.

“Op termijn zullen we in het nieuwe AZ Sint-Maarten evolueren naar een systeem van positieve maaltijdkeuze, waarbij patiënten zelf hun maaltijd kunnen samenstellen binnen een bepaald aanbod. Zo komen we maximaal tegemoet aan individuele wensen, gewoontes en voedingsvoorschriften.”