DG architecten ontwerpen beheersplan voor Hof van Habsburg

habsburgHet Mechelse bureau DG architecten ontwerpt een beheersplan voor de renovatie van een deel van het Hof van Habsburg.

In het kader van de bouw van museum en memoriaal Kazerne Dossin werd de voorvleugel van het overliggende Hof van Habsburg reeds gerenoveerd. De stad wil het monumentale gebouw nu verder opwaarderen en plant een grondige renovatie van het dak en het buitenschrijnwerk.

Het Hof van Habsburg was de eerste kazerne in Mechelen en werd opgetrokken in 1756. Het monumentale pand in de Goswin de Stassartstraat bood als infanteriekazerne ooit plaats aan meer dan 2000 soldaten. Van hieruit vertrokken tijdens de Tweede Wereldoorlog de beruchte Jodentransporten naar Auschwitz-Birkenau.

Vanaf 1973 stond de kazerne leeg, tot ze aan het einde van de jaren 1980 een nieuwe bestemming kreeg. De voorste vleugel gaf voortaan onderdak aan het Joods Museum van Deportatie en Verzet. Het stadsarchief kreeg de achterste vleugel. De zijvleugels werden verkocht als appartementen voor particulieren. Vanaf 2012 heeft de voorste vleugel enkel nog een memoriaalfunctie en is er een documentatiecentrum.

Het eigendom van het Hof van Habsburg is verdeeld tussen de Vlaamse overheid (voorvleugel), stad Mechelen (achtervleugel) en private eigenaars (zijvleugels). Het stadsbestuur van Mechelen heeft plannen om de vleugel van het stadsarchief te renoveren. Hiervoor werd al een eerste stap gezet met de aanstelling van DG-architecten.

“Hun opdracht omvat het opstellen van een beheersplan, zodat de stad in aanmerking komt voor een verhoogde erfgoedpremie. Anderzijds staan ze in voor het ontwerp en de opvolging van de renovatie van het dak en het schrijnwerk van de achterbouw, waar het stadsarchief zich bevindt”, aldus schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.

Ook schepen van Stedelijke Infrastructuur Christiaan Backx is tevreden. “De zolderverdieping met leeszaal en kantoren is ongeveer 30 jaar geleden zeer beperkt geïsoleerd, met grote temperatuurschommelingen tot gevolg. Nochtans wordt deze ruimte intensief gebruikt. Deze ingrepen zijn een must om het comfort te verhogen. Bovendien past deze ingreep in het kader van de heraanleg van de Goswin de Stassartstraat en waarderen we onze mooie binnenstad steeds verder op.”

Schepen Siffer, bevoegd voor het stadsarchief, reageert eveneens positief. “Het stadsarchief zal in de toekomst een betere toegankelijkheid en comfort kunnen bieden aan de bezoekers, ook voor personen met een beperkte mobiliteit. Daarnaast wordt er een beter bewaarklimaat gecreëerd voor de archiefdepots zodat eeuwenoude documenten en andere waardevolle erfgoedstukken beter beschermd kunnen worden.”