persHet Mechelse Dessain Printing werd even omgedoopt tot Cabrio Printing. Om een rotatiepers te vervangen door een nieuwere versie, moest het dak van de drukkerij er af. In plaats van de 16 pagina Rotomanpers komt er een recentere versie met meer mogelijkheden.

“We hebben drie persen, en één van die drie was aan vervanging toe”, zegt Kris Debruyn, commercieel directeur van Dessain Printing. “Een investering in een nieuwe pers vonden we niet opportuun, omdat het dan gaat over een heel hoog investeringsbedrag. Momenteel zijn er zeer goede tweedehands persen op de markt, bijvoorbeeld van bedrijven die hun activiteiten (moeten) stopzetten of die worden opgeslorpt door een grotere groep. Wij hebben een pers kunnen overkopen van een Zwitsers bedrijf dat werd overgenomen. We hebben de pers eerst zeer uitvoerig getest, en hij is goed bevonden. Een dergelijke tweedehands pers vergt een minder hoge investering. Over het exacte bedrag gaan we niet communiceren, dat zijn beide partijen overeengekomen.”

halpersBegin januari werd begonnen met de afbraak van de oude pers en een maand later werd het gebouw waar hij in stond ontmanteld. “Ook het dak moest er af, want de nieuwe pers is hoger. Nu zijn we bezig met de fundering voor de nieuwe pers, en volgende week kan het dak er waarschijnlijk al terug op. De nieuwe pers zal ter plaatse worden geassembleerd en zal waarschijnlijk eind april begin mei operationeel zijn.”

De oude pers drukte maximaal 50.000 brochures van 16 pagina’s per uur, terwijl de nieuwe pers kan gaan tot 80.000 exemplaren per uur. Dit betekent een aanzienlijke verhoging van de drukcapaciteit.

Het familiebedrijf Dessain Printing, al 160 jaar actief in Mechelen en opgericht in 1680, wil met deze investering bewijzen dat het gelooft in een sterke toekomst. Het bedrijf wordt momenteel geleid door CEO Marc Dessain, de veertiende generatie van de drukkersfamilie. De Mechelse firma is gespecialiseerd in het drukken van huis-aan-huisbrochures en inserts in kranten en tijdschriften met oplages van 15.000 tot meerdere miljoenen exemplaren. “Bij onze klanten zijn veel automerken, telecombedrijven, Renmans, Bel & Bo, Natuzzi… veel vaste klanten die ons jarenlang trouw blijven. We kunnen momenteel 15 miljoen folders van 16 pagina’s op A4-formaat per week drukken. Bij folders van 4 of 8 pagina’s gaat het om een veelvoud van dat aantal. Met onze 35 werknemers en meestal een vijftal interims werken we 5 dagen per week 24/24. In tijden van hoogconjunctuur komt er een zesde dag bij, en in noodgevallen werken we 7 dagen op 7.”