Dertigtal ambachtslui uit Mechelen-Lier stellen atelier open

VandenbogaertTientallen ambachtslieden, van smeden over juwelenmakers, schrijnwerkers en grafici tot chocolatiers, keramisten, glaskunstenaars en ontwerpers van lichtarmaturen, zetten op 22 november de deuren van hun ateliers open tijdens de Dag van de Ambachten.

“Ze willen hun talent laten ontdekken en hun passie delen en overdragen”, zegt Willy Borsus, minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Maatschappelijke Integratie. “De ambachtsman is gepassioneerd! Van de bakker in Hofstade, over de reliëfgraveur in Marche-en-Famenne, tot de vioolbouwer in Sint-Lambrechts-Woluwe, van de pottenbakker in Profondeville tot de juwelenontwerpster in Antwerpen, passie vormt de rode draad die hen allemaal met elkaar verbindt, ongeacht de sector waarin zij actief zijn. De ambachtslieden zijn de ambassadeurs van Made in Belgium, waarvan de kwaliteit niet meer moet worden aangetoond.”

Ook een dertigtal ambachtslui uit de regio Mechelen-Lier zetten hun deuren open. Eén van hen is meubelstoffeerster Claire Van den Bogaert uit Willebroek. “De Dag van de Ambachten is een goede gelegenheid om het vak van de meubelstoffeerder te tonen. Maar ook om de fantastische ambachten in ons land in de kijker te zetten. Het is een must voor al wie van mooie en goed gemaakte dingen houdt”, zegt Claire.

Zij geeft oude zitmeubels en kussens een tweede leven. “Sommige zitmeubelen zijn tijdloos, mooi en degelijk maar dringend aan vernieuwing toe. De oude clubzetel van een oom, de stoelen van opa en oma, de designzetel die je als trouwcadeau kreeg… ze kunnen best een opfrissing gebruiken. Vakkundig hersteld met goede materialen krijgt een zitmeubel een nieuw leven. Zithardheid, vorm en kleur worden samen bekeken. Met vakkennis wordt je meubel omgetoverd in een hedendaagse versie.”