Depot Rato, het toekomstig erfgoeddepot in de voormalige Rateau-fabrieken in Mechelen, zal gebruik maken van kalkhennep voor de constructie van zijn bewaarboxen. Kalkhennep is een erg duurzaam en innovatief bouwmateriaal dat zorgt voor een perfect binnenklimaat om de erfgoedcollecties van de stad en de regio te bewaren. Het is de eerste keer dat een depot in België gebruik maakt van kalkhennepbeton.

Het ontwerp is van de hand van het Mechelse bureau Tecro & Krea. De uitvoering van fase 1A gebeurd door THV Roobaert – Vanderstraeten. Fase 1B wordt uitgevoerd door het Mechelse Bouwbedrijf Van Poppel met de firma Hemp in a Box als onderaannemer.

De geprefabriceerde kalkhennepwanden worden gemonteerd rond de stalen skeletstructuur om zo een box-in-box-systeem te creëren.

Kalkhennep is een natuurlijk mengsel dat nog maar sinds een tiental jaren wordt gebruikt als bouwmateriaal. Door hennepvezels te combineren met hydraatkalk, mineralen en water, bekom je een natuurlijk mengsel dat kan dienen als bouwmateriaal. Die kalkhennep kan in combinatie met een draagstructuur gebruikt worden om muren, vloeren en daken te bouwen of wanden van bestaande gebouwen te isoleren. Het is een zeer licht materiaal, wel vijf tot tien keer lichter dan beton.

Bouwen met kalkhennep is een zeer milieubewuste bouwmethode. Hydraatkalk neemt voortdurend CO2 op en zuivert zo het binnenklimaat van het gebouw. Bovendien wordt het overtollig vocht in de ruimte door het materiaal opgenomen.

“Met dit innovatieve bouwmateriaal creëren we in Depot Rato een zeer constant en kwaliteitsvol binnenklimaat met een minimale nood aan bijkomende verwarming en verluchting. De boxen zullen dus erg energiezuinig zijn. Kalkhennep was voor ons het ideale bouwmateriaal om een depot uit te bouwen waar we onze erfgoedcollecties, die nu nog verspreid liggen over dertien locaties, centraal kunnen bewaren”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.

Vanaf 18 november worden de geprefabiceerde kalkhennepwanden in het depot geplaatst. “Met de toepassing van klimaatneutraal, vochtregulerend en isolerend kalkhennep zijn we uniek in Vlaanderen”, stelt schepen Siffer nog.

In 2018 zal Depot Rato openen. Het totale kostenplaatje van het hele depotproject bedraagt 3.086.000 euro incl. btw.