In Londerzeel en Zemst gebeurde het al, en binnenkort sluit Mechelen zich hierbij aan: De Kringwinkel Ecoso, Recupel en IVAREM zullen samen twee keer per jaar gele BEST-zakken ophalen in de Mechelse binnenstad en aan het station. In de gele zak mogen Boeken, Elektrische apparaten, Speelgoed en Textiel (= BEST), en die krijgen een tweede leven via De Kringwinkel.

“De BEST-zak wordt al ingezameld in Londerzeel en Zemst. De resultaten van de inzameling waren positief en daarom stapt IVAREM dit jaar mee in het project. Wij zijn immers steeds op zoek naar manieren om herbruikbare spullen uit het restafval te houden. De kosten voor de inzameling worden verdeeld onder Recupel, de Kringwinkel en IVAREM”, aldus Rita Van den Bossche, voorzitter IVAREM.

Het gaat om een proefproject in het werkgebied van Kringwinkels Ecoso en Televil. In Mechelen beperkt de ophaling zich voorlopig tot de binnenstad en de omgeving van het station. Later wordt dit eventueel uitgebreid tot het volledige grondgebied van de stad.

Schepen Marina De Bie: “De Kringwinkels zijn een zeer waardevolle manier om spullen een nieuw leven te geven. Je betaalt een beperkte prijs en hebt de zekerheid dat het product nog in goeie staat is en nog werkt. Met de BEST-zakken wordt het nog eenvoudiger om spullen tot in De Kringwinkel te krijgen, waardoor er nog minder ten onrechte in de vuilnisbak zal belanden. Dit proefproject is dan ook een goede zaak en ik hoop dat het snel uitgebreid kan worden.”