De Buurtkar is sociaalste project van Vlaanderen

Buurtkar BornemDe Buurtkar, een mobiele buurtwinkel die sinds maart in Bornem rondrijdt, is verkozen tot sociaalste project van Vlaanderen. Hierdoor mag de Klein-Brabantse gemeente Bornem zich de ‘sociaalste gemeente van Vlaanderen 2016’ noemen. Deals-website Solden.be riep de verkiezing drie maanden geleden in het leven om zo haar jaarlijkse traditie, een goed doel steunen, voort te zetten. Het project uit Bornem haalde 34 procent van de stemmen.

Minder valide buurtbewoners, maar ook drukbezette tweeverdieners kunnen bij De Buurtkar verse producten en levensmiddelen kopen. De Buurtkar doet daarnaast ook dienst als mobiel dienstencentrum: mensen kunnen er terecht voor vragen over zorg en welzijn of voor gemeentelijke dienstverlening. Ten slotte biedt het project kans op sociale tewerkstelling: de voorbereiding van de kar gebeurt door mensen met minder mogelijkheden op de reguliere arbeidsmarkt.

Twee maanden lang hebben Vlamingen hun stem kunnen uitbrengen op verschillende sociale projecten uit negen genomineerde gemeentes. De gemeente Maasmechelen (Mikadootjes) en de stad Mortsel (Martha’s Koffie) maken, met respectievelijk 18 en 17 procent van de stemmen, de top drie vol. De gemeente Bornem krijgt naast de titel ook een geldprijs voor haar sociale activiteiten.