Meer dan 250 exposanten uit de bouwsector tekenden present in de Nekkerhal in Mechelen voor de jaarlijkse beurs Wonen. De Backer Haarden, voorheen Sierschouwen De Backer, uit Heist-op-den-Berg is het enige bedrijf dat aan alle 34 edities heeft deelgenomen. “Mijn vader besliste om in 1983 aan de beurs Wonen deel te nemen en we zijn dat blijven doen”, zegt zaakvoerder Dave Wagemans. De vernieuwde aanpak van Artexis Easyfairs, sinds dit jaar organisator van Wonen, valt duidelijk in de smaak. “We merken als standhouder een professionelere marketingaanpak en een nieuwe dynamiek. Het juiste publiek wordt aangesproken.”

De eerste twee edities van de beurs Wonen waren nog in de groentehal aan de Zandpoortvest. “Toen waren beurzen in opmars en liepen de gangen vol. Doordat het aantal bezoekers de laatste jaren mindert, begrijp ik ook dat bedrijven afhaken.” Door een persoonlijke en dynamische aanpak heeft de deelname van De Backer Haarden telkens succes. “In oktober en november zijn er nog altijd mensen die naar de winkel komen, omdat ze bij ons op de beursstand zijn geweest. We hechten veel belang aan de inrichting van de stand en proberen er echt wel een huiselijk gevoel te creëren.” Voor het eerst werd voor de beursstand samengewerkt met Peter Deckers woonontwerp uit Heist-op-den-Berg.

Tot drie jaar geleden was Wonen de enige beurs waaraan De Backer Haarden deelnam. “We hebben toen beslist om ook deel te nemen aan Bouw&Reno in Antwerpen”, zegt Dave Wagemans. “Deze maand zullen we voor het eerst ook met een eigen stand op Batibouw staan.” Het bedrijf werd in 1982 overgenomen door de ouders van Dave Wagemans. Momenteel werken er 16 mensen. “Tot twee jaar geleden was ik iedere beursdag aanwezig. Sindsdien hebben we gelukkig een beurtrol ingevoerd.”