kbcNa grondige renovatiewerken zal het KBC-datacenter op de Bedrijvenlaan in Mechelen een lage-energiegebouw zijn dat is afgestemd op Het Nieuwe Werken. De renovatie gaat deze maand van start en zal pas eind 2015 voltooid zijn. Tijdens de werken worden de werknemers van het gebouw verspreid over de andere KBC-gebouwen op dezelfde site.

KBC werkt voor de verbouwing samen met de tijdelijke vereniging van Arcadis en met goedefroo+goedefroo architecten uit Wielsbeke. Dit architectenkantoor ontwierp ook al het eerste lage-energie bankkantoor in Gooik-Leerbeek.

In juni werden de milieu- en de bouwvergunning afgeleverd en nog in augustus wordt gestart met de eerste afbraakwerken. De heropbouw begint in het najaar.

Het huidige gebouw krijgt een centrale insnijding waardoor veel natuurlijk licht zal binnenvallen. Bij de renovatie ligt de nadruk vooral op duurzaamheid, met keuzes volgens het principe Keep it simple. Energieverbruik wordt tot een minimum beperkt dankzij doorgedreven isolatie van daken en gevels, beweegbare zonnewering aan de buitenkant van het gebouw, natuurlijke lichtinval en LED-verlichting. Zonnepanelen en recuperatie van warmte uit het datacenter zorgen voor een maximale productie van energie. De huidige betonnen structuur blijft behouden en er komen geen valse plafonds, waardoor het gebruik van materialen wordt beperkt. De materialen zijn waar mogelijk milieuvriendelijk, geproduceerd met respect voor de natuur en maximaal recycleerbaar. Ze blijven op lange termijn beschikbaar voor eventuele herstellingen en aanpassingen. De binnentemperatuur volgt de buitentemperatuur en de werknemers kunnen zelfs de ramen openzetten. Door natuurlijke nachtventilatie via opengaande ramen is er een bijkomende afkoeling van het gebouw zodat een minder krachtige airco-installatie volstaat. Na de renovatie zou het gebouw moeten voldoen aan de 2020 NZEB-norm (Nearly Zero Energy Building), de norm voor nieuwbouw vanaf 2020.

interieurIn het nieuwe datacenter wil KBC een werkomgeving creëren waarin de medewerkers centraal staan, met ontmoeten en welzijn als aandachtspunten. Naast enkele klassieke vergaderzalen, werkeilanden en bureaus zullen ook cosy corners ingericht worden voor meer informele vergaderingen. Medewerkers kunnen de meest efficiënte werkplek kiezen volgens het soort werk dat ze verrichten.
Deze inrichting sluit aan bij Het Nieuwe Werken bij KBC: werken op afstand door gebruik te maken van collaboration tools, met aandacht voor milieuzorg, personeelstevredenheid en welzijn op het werk.