elektromechanicaThomas More Campus De Nayer en CVO Technische Scholen Mechelen lanceren samen in september een nieuwe opleiding HBO5 Elektromechanica. Deze opleiding situeert zich tussen het secundair onderwijs en een professionele bachelor. De studenten van de nieuwe opleiding volgen les op Campus De Nayer van Thomas More en de lessen worden gegeven door docenten van Thomas More en CVO TSM. De opleiding wordt aangeboden in dagonderwijs. Na twee jaar zwaaien de studenten af met een graduaatsdiploma elektromechanica en veel kans op werk.

De opleiding HBO5 elektromechanica komt er omdat de vraag naar specialisten in de elektromechanica bij bedrijven in de Mechelse en Antwerpse regio erg groot is. “Er is de afgelopen jaren een leemte ontstaan tussen de afgestudeerden elektromechanica uit het secundair onderwijs en de professionele bachelors elektromechanica van de hogeschool”, legt Jimmy Bauwens, opleidingsmanager elektromechanica van Thomas More uit.

“Met deze HBO5-opleiding vullen we die leemte. En we verbreden de toestroom naar jobs, want zowel jongeren met een diploma secundair onderwijs als werkzoekenden en werkenden die een carrièreswitch willen maken, leiden we op tot gegradueerden in de elektromechanica met liefde voor het vak.”

Samen met partners uit de betrokken sectoren stelden Thomas More-hogeschool en CVO TSM een doordacht curriculum samen. “De opleiding elektromechanica start met een studie van de theoretische basis: wiskunde, elektriciteit, mechanica en elektronica”, legt Sandra Thijs, directeur van CVO TSM uit. “Daarna komen de praktische toepassingen aan bod: Inventor, PLC, elektrische schema’s, pompen, hydraulica, machineonderdelen etc, om uiteindelijk af te sluiten met een stage.”

Specifiek voor de regionale arbeidsmarkt zal de opleiding de nadruk leggen op
procesautomatisering. Door het vele werkplekleren doen de cursisten ruime ervaring op en bouwen ze contacten op binnen de sector. “Met deze HBO5 elektromechanica leveren we praktische specialisten af die aan de slag kunnen als b.v. onderhoudstechnicus, meet- en regeltechnicus of PLC-programmeur. Stuk voor stuk jobs met toekomst”, besluit Thijs.

De nieuwe HBO5-opleiding elektromechanica is de enige in de regio Mechelen die op een hogeschoolcampus wordt aangeboden. “De HBO5-cursisten elektromechanica zijn echt student tussen de hogeschoolstudenten op Campus De Nayer”, zegt Jimmy Bauwens. “Ze genieten mee van alle faciliteiten van de campus. Ook de locatie is een troef: we zitten op wandelafstand van het station van Sint-Katelijne-Waver en voor zij die met de auto komen, hebben we ruime parkeermogelijkheden.”

Meer info over het nieuwe 2-jarige dagtraject HBO5 Elektromechanica vind je hier. Meer info over de 3-jarige professionele bacheloropleiding elektromechanica vind je hier. Geïnteresseerden zijn ook welkom op de infoavond van Thomas More Campus De Nayer op 2 september van 18 tot 21u.