Dachser versterkt samenwerking met onderwijs en VDAB

dachserwillebroekInternationaal logistiek dienstverlener Dachser wil nog intensiever samenwerken met de onderwijs- en tewerkstellingssector om jongeren warm te maken voor een job in de sector.

“De logistieke sector kan de komende jaren voor een duizendtal nieuwe jobs zorgen. Helaas is het beeld dat veel jongeren van onze sector hebben nog al te vaak negatief gekleurd”, zegt General Manager van Dachser Willebroek Frans Van Bedaf. Via samenwerkingen met de VDAB, secundaire scholen, hogescholen en universiteiten participeert Dachser volop in het activeren van werkzoekenden en het stimuleren van jongeren om voor een job in de logistieke sector te kiezen.

“De meeste studenten zijn na een stage laaiend enthousiast. Ze zien een kraaknet computergestuurd magazijn waar het laden en lossen van de vrachtwagens minutieus wordt getimed, een internationaal customer service team, eigen ontwikkelde IT-systemen die de goederenstroom continu monitoren en een expeditieservice waar plannen tot een kunst wordt verheven”, vult Operations Manager Johan De Brauwer aan.

Dachser Willebroek investeert sterk in contacten met secundaire scholen. Zo is Dachser een partner in de opleiding ITG (International Transport en Goederenverzending) van het Atheneum in Willebroek. Leerlingen van het zevende jaar ITG koppelen theorie aan de praktijk en werken gedurende een jaar twee dagen per week bij Dachser. Drie medewerkers startten zo hun carrière bij Dachser Willebroek.

Dachser Willebroek is tevens een pionier in het ondersteunen van werkzoekenden in de streek Klein-Brabant/Vaartland. “Werkzoekenden kunnen via een IBO (Interne Beroepsopleiding van VDAB) ervaring opdoen bij Dachser. We plaatsen ze zowel in het magazijn en de dispatching als de sales-afdelingen. Na 6 maanden ontvangen ze een getuigschrift en hebben zo een extra competentie op zak”, vertelt HR-Manager Nancy Broothaerts. IBO-consulente Liesbet Vansevenant (VDAB) : “Dachser streeft ernaar jonge mensen kansen te geven binnen het bedrijf en slaagt hier ook in. Door een snelle en professionele maar ook menselijke manier van aanpakken zorgt het bedrijf ervoor dat iedere cursist een grote kans krijgt.”

Een internationaal opleidingsprogramma in samenwerking met The Berlin School of Economics and Law zorgt er voor dat studenten van deze universiteit hun praktijkthesis in het filiaal van Willebroek kunnen volgen. Ook met de Karel De Grote-Hogeschool bestaan goede contacten. Medewerkers van Dachser begeleiden de studenten van de opleiding Logistiek Management in hun stage.

Op de werkvloer van Dachser Willebroek wordt naast Nederlands onder meer Italiaans, Spaans, Frans, Duits, Arabisch en Portugees gesproken. Dat is een absolute noodzaak, want Dachser transporteert zendingen van en naar tientallen buitenlandse Dachser-vestigingen en bestemmingen. “Naast affiniteit met de logistieke sector, zijn een goede talenkennis en een feeling om met verschillende culturen om te gaan zeer belangrijk in ons vak”, concludeert HR-Manager Nancy Broothaerts.