Een Dachser-delegatie met in het midden managing director Aat van der Meer ontving de award.

Managing director Benelux Aat van der Meer (midden) ontving de award voor Dachser.

Dachser Belgium viel op de Transport & Logistics Awards 2016 in de prijzen. Het bedrijf won de Truck ICT Award.

“Al 25 jaar werkt Dachser met eigen ontwikkelde IT-systemen die centraal worden beheerd”, zo luidt het juryrapport. “Zo worden bijvoorbeeld 80% van alle orders wereldwijd elektronisch verwerkt. Dachser gebruikt daarbij een elektronisch communicatieplatform, gekoppeld aan elektronische tools voor de klanten. Al die essentiële Dachser systemen zoals Domino, Mikado, Othello, EDI en eLogistics werden in house ontwikkeld. De gestandaardiseerde IT-systemen zijn hierdoor betrouwbaar, up-to-date, wereldwijd uniform en op maat van de klanten aan te passen. Dit zorgt voor een veilig logistiek proces dat toelaat permanent kosten te besparen en een scherpe en betrouwbare levertijd te garanderen.”

De sterke punten van Dachser op IT-gebied zijn volgens de jury de kracht van omvang en volume, de combinatie van alle systemen en het feit dat het bedrijf op dit gebied ‘aan de top van de vooruitgang’ staat.

“Sinds de oprichting in 1930 heeft Dachser een voortrekkersrol gespeeld in de ontwikkeling van innovaties in de logistieke sector”, reageert Managing Director Benelux Aat van der Meer. “We ontwikkelen onze eigen software en het is ons streven om deze rol, inspelend op veranderingen in de markt en in dialoog met onze klanten, te behouden.”

Wereldwijd stelt het familiebedrijf Dachser 544 IT-specialisten te werk, waarvan honderd zich uitsluitend met de ontwikkeling van software bezig houden. “Ons fijnmazige netwerk van 437 vestigingen in combinatie met onze efficiënte IT-systemen zorgt voor scherpe en betrouwbare levertijden”, zegt van der Meer. “Omdat we destijds de vereiste kwaliteit niet vonden op de markt, ontwikkelen we al sinds de jaren ’80 onze eigen systemen. Deze worden vanuit ons hoofdkwartier in het Duitse Kempten wekelijks geüpdatet, zijn volledig met elkaar geïntegreerd en worden over de hele wereld gebruikt.”

Van der Meer ziet in deze award een bevestiging van de strategie die Dachser al jaren aanhoudt. “Wij geloven sterk in de kracht van ons eigen personeel en de relatie met onze klanten. Hieruit vloeien vaak innovaties voort die een weerklank vinden in de gehele logistieke sector. Zo introduceerden we in 1951 als eerste transportlijnen met gegarandeerde looptijden, introduceerden we in 1971 laadbakken in onze gehele vloot en initieerden we in 1990 het gebruik van het EAN/NVE barcodesysteem.”