CRH Structural Concrete wint Tekla Benelux BIM Awards

ConcreteCRH Structural Concrete uit Lier, de overkoepelde organisatie rond Douterloigne, Echo, Ergon (Lier), Oeterbeton, Prefaco en
Schelfhout, heeft de Tekla Benelux BIM Awards gewonnen voor één van haar grote projecten. Dit project wordt nu ingezonden voor de Global BIM Awards.

BIM staat voor Building Information Modeling en slaat op de samenwerking van verscheidene partijen om een bouwproces te realiseren. Door de veelvuldige wijzigingen die tijdens de uitvoering van een project nog optreden, is de kans op faalkosten groot. BIM maakt het mogelijk dat alle relevante informatie gedurende het proces wordt opgeslagen, gebruikt en beheerd in één digitaal (3D) model, zodat alle partijen dezelfde informatie hebben. De awards worden uitgereikt aan die projecten waarbij BIM heeft geleid tot een uitzonderlijke realisatie.

CRH Structural Concrete Belgium is gespecialiseerd in prefab betonstructuren en -elementen en werd door de architect gekozen om het Technisch Instituut Sint-Michiel in Bree te bouwen. Het project is een nieuwbouw met een totale oppervlakte van 10.400 m², met klaslokalen, diverse kantoorruimtes en een grote speelplaats, waar eveneens een maximum aan flexibiliteit wordt gegarandeerd. Om het overzicht van dit alles te behouden, werden de 3D-plannen geoptimaliseerd en nauwkeurig uitgetekend in Tekla, zodat alle betrokken partijen op elk moment op de hoogte waren van de aanpassingen. De grote moeilijkheid van het project zat hem in de complexe façadepanelen. Van de meer dan 400 gebruikte panelen waren er geen twee identiek. Het succes van dit project is te danken aan een geoptimaliseerd gebruik van Tekla, waardoor de structuur van het gebouw kon worden gemodelleerd op een erg efficiënte manier.

De toekenning van de Tekla Benelux BIM Award in de categorie Publieke Projecten is een hele eer voor CRH Structural Concrete Belgium. Met zware en talrijke concurrentie in deze categorie is de eindoverwinning een mooie demonstratie van hun kunnen.