Op de hoek van de Grote Nieuwedijkstaat en de Nijverheidstraat in Mechelen realiseert Coordinat-ed uit Mechelen vier nieuwe appartementen achter vijf te bewaren gevels van vroegere arbeiderswoningen. Het project wordt uitgevoerd met houtskeletbouw.

Voor Coordinat-ed heeft houtskeletbouw geen geheimen. Deze duurzame bouwmethode leent zich goed voor de bouw van bijna energieneutrale gebouwen (BEN). Ze biedt zowel voor de eindgebruiker als voor bouwprofessionals voordelen.

Energiebesparend

De gebruiker van een gebouw in houtskelet geniet lang van een economisch voordeel. Met deze bouwtechniek wordt namelijk nu al de veel strengere energienorm van 2021 bereikt. Het eigendom behoudt hierdoor een hoge marktwaarde. Bovendien geniet de gebruiker vooral van een permanent terugverdienmodel dankzij een uiterst lage energiefactuur.

Dit project is een goed voorbeeld voor de toepassing van houtskelet vanwege de complexe randvoorwaarden. Een voorwaarde voor dit hoekpand is het bewaren van de gevels van vijf oude arbeiderswoningen. Achter de gevels moeten vier appartementen met buitenruimte worden opgetrokken. De flexibiliteit en snelheid van houtskeletbouw vergemakkelijken de taak van alle betrokkenen.

Ook bedrijven en scholen bouwen dikwijls met complexe randvoorwaarden. De snelle ruwbouwfase met prefab-elementen en de grote beheersbaarheid van de werf bieden hier vaak de beste logistieke oplossing.

Een werfreceptie tijdens de ruwbouwfase is een goede manier voor bouwpromotoren en architecten om houtskeletbouw te vergelijken met traditionele bouw. In deze fase worden immers heel wat voordelen van de combinatie prefab en houtskelet duidelijk. Daarom nodigt bouwbedrijf Coordinat-ed bouwprofessionals (architecten) uit op de werf op 31 augustus.