ZEMST – Coöperatieve landbouwonderneming De Landgenoten zoekt een bioboer(in) om een stuk landbouwgrond te bewerken in Zemst.

De Landgenoten wil startende landbouwers een betere toegang geven tot landbouwgrond. Landbouwgrond is duur, en dat is vaak een groot probleem voor startende boeren. Door middelen samen te brengen – via aandelen, schenkingen en legaten -, kan grond worden aangekocht en vele generaties lang worden beheerd als biologische landbouwgrond. Zo kunnen boeren een duurzaam en agro-ecologisch bedrijf opstarten, uitbouwen en doorgeven aan een opvolger en gaat de opgebouwde bodemvruchtbaarheid, het levenswerk van de bioboer, niet verloren.

In Zemst werd Vlinderveld CSA  bewerkt door bioboer Steven Desmet, maar hij moest in het voorjaar stoppen vanwege gezondheidsredenen. De Landgenoten zoekt nu een opvolger voor dit stuk grond, zodat wat Steven heeft opgestart ook een toekomst heeft. De coöperatieve lanceert een oproep voor een enthousiaste kandidaat-boer(in) die volgend seizoen (2019) op de grond van het Vlinderveld in Zemst wil starten.

Uitbreiding mogelijk

Het perceel meet 0,9 ha met mogelijkheid om uit te breiden naar 1,2 ha. Het is gelegen aan de Grote Molenweg in Zemst, tussen landbouwvelden en natuurgebied, vlakbij de dorpskern van Zemst en op een boogscheut van Mechelen.

Wie als boer met De Landgenoten wil samenwerken, moet ervaring hebben met landbouw, biologisch willen werken, een gedegen bedrijfsplan kunnen uitwerken en zijn lokaal netwerk activeren voor De Landgenoten. Als er meerdere kandidaten zijn, volgt een selectieprocedure. Aanmelden kan bij De Landgenoten tot 31 juli.